Violetti on mielenkiintoinen väri

Se on mystinen ja taiteellinen, ajatteluun ja kulttuuriin liitetty väri. Englanniksi väri on myös Violet. Violetissa, lilassa tai sinipunaisessa on todella kauniita vivahteita. Huomaa ero violetin ja purppuran välillä eli purppura on enemmän magenta ja punasininen.

Violetin monet sävyt

Violetti on punaisen ja sinisen väliväri ja sen vastaväri on keltainen. Mitä enemmän punaista siinä on sen purppuraisempi se on. Silloin väri menee magentaan ja fuksianpunaiseen päin. Jos värissä on enemmän sinistä, mennään tummansiniseen ja laivastonsiniseen. Violetteja kukkia on monenlaisia esim. syreeni, orvokki, hyasintti, hortensia, iris ja vanda (orkidea). Eläimillä violetti on harvinaisempi väri, joissakin kaloissa ja meren sävyissä sitä voi nähdä. Syötäviä violetteja ovat mm. luumu, munakoiso, viinirypäle ja mustikka (vai onko se sininen?). Upeimmillaan violettia näkee ilta- ja yötähtitaivaalla, ukkospilvissä sekä talvimaisemassa. Ametisti tulee myös mieleen. Itse pidän erityisesti vaaleista lilan ja laventelin sävyistä.

Tässä on esimerkiksi muutamia violetin sävyjä. Mitä ajattelet näiden eroista?

RGB violetti
#960096

Pantone Violet C
#4b08a1

Deep Purple
#573d56

Ultra Violet
#645394

Purple Heart
#75568c

Ensimmäinen violetti on punasininen purppura, jossa on saman verran punaista ja sinistä (RGB R150 G0 B150). Muut värit on haettu Pantone® Color Bridge ja Pantone® Fashion+ Home TPX -värikartoista. Hex-värejä on saatu myös iColorpalette-sivustolta.

Violetin hyvät puolet

Violetti on ollut kallis kuninkaallisten käyttämä väri, joten violetissa on arvokkuutta ja salaperäistä charmia. Tumma violetti ja hämärä taiteellinen huone verhottuna samettiin voi olla kauniin tunnelmallinen. Pukeutumalla tyylikkäästi juhliin mustaan ja violettiin asuun saa varmasti katseita.

Väri liittyy viisaaseen ajatteluun ja kulttuuriin. Se herättää mielikuvituksen. Sillä uskottiin olevan myös parantava vaikutus. Värinä se on mielenkiintoinen ja erottuva.

Violettia näkee harvemmin talon värinä, jos ei sitten halua olla ihan originelli. Tummansiniseen taittuva on ihan hyvä väri. Auton värinä tumma violetti, jossa on hileitä mukana, on aika kiva.

Pölyttyneet ajatukset violetista voi heittää pois, sillä se on moderni ja aika siisti väri.

Violetin huonot puolet

Suomessa violetti on vähemmän näkyvä väri. Se on usein liitetty noitiin ja taikauskoon. Vaatteissa violetti voi muutaman pesun jälkeen harmaantua ja kulahtaa. Uskonnossa violetti kuvaa kärsimystä ja surua. Tumma violetti voi olla synkkä ja melankolinen.

Violetti yritysvärinä

Violetti on harvinaisempi brändiväri. Tulee mieleen ainakin Milka-suklaa, Telia ja muutama pelisivusto. Violettia voi hyvin käyttää, mutta riippuu mihin väreihin sitä yhdistää. Voisin ajatella violettia esim. kampaamolle, valokuvaajalle, ohjelmistoyritykselle, yövartijalle, kulttuurituottajalle ja taideopistolle. Tietysti on bändejä ja muita artisteja, joilla on violettia värimaailmaa.

Verkkosivuilla voi käyttää tymäkkää violettia tai fuksiaa. Pehmeää ilmettä saa lilalla ja vaaleanvioletilla pastellilla. Valkoinen raikastaa violettia, mutta testaa muut käyttämäsi värit hailakoituuko violetti niiden kanssa vai hehkuuko se.

Violetti voi olla hankala painoväri, koska magentan määrä vaikuttaa paljon lopputulokseen. Mitä enemmän värissä on punaista sitä helpommin punainen korostuu. Pantone-spottiväriin verrattuna tietyt violetit eivät ole yhtä kirkkaita tai puhtaan violetteja. CMYK-väreillä huokoiselle paperille painettuna punaisuus voi korostua liikaa tai violetti on murretumpi eli se vähän kulahtaa harmaaksi.

Tässä on esimerkiksi pari violettia, joiden sävyt ovat erilaiset, kun verrataan Pantone- ja cmyk-arvoja. Huom! Kannattaa verrata painettuun värikarttaan miltä cmyk-värit oikeasti näyttävät. Minulla on myös vanhempi Pantone Color Bridge -värikartta, jossa voi olla pieniä eroja uudempiin arvoihin. Hex-koodin perusteella Photoshop antaa eri cmyk-arvot. Tässä katsottuna eroja on jonkin verran. Lue myös sininen-juttu >

Pantone 266 C
#6639b7

Pantone 266 EC
C79 M94 Y0 K0

Pantone 2725 C
#6459c4

Pantone 2725 EC
C76 M77 Y0 K0

Tässä esimerkkejä väripaleteista. Violettia voi yhdistää muihin väreihin monella tavalla. Oikein säväyttävä yhdistelmä on esimerkiksi violetti ja limenkeltainen.

Artikkelin kuvituskuvan tein testausmielessä Fotor-sivuston tekoälyllä. Siellä voi tehdä monenlaista, mutta kuvan laatu ilmaisversiossa ei ole kovin hyvä.