Keltainen on iloinen valon ja auringon väri

Perusväreistä keltainen on ehkä minun suosikkini. Se edustaa ihanaa valoa ja toivoa. Keltainen on säihkyvä, kepeä ja huoleton auringonpaisteen väri, mutta myös luova ja mielikuvituksellinen. Keltaisesta löytyy iloista kevyttä keltaista ja sitten on kulta ja syksyn sävyt. Ristiriitaisesti se on myös varoitusväri esim. sairaudet ja sitä käytetään kuvaamaan halpaa ja edullista.

Keltaisen monet sävyt

Keltaisia sävyjä on vaaleasta kerman- ja vanilijankeltaisesta tummiin okransävyihin. Monet hedelmät ja kukat ovat keltaisia esim. appelsiini ja sitruuna, narsissi ja voikukka jne. Aurinko on keltainen. Paprika, voi, rypsiöljy ja banaani ovat syötäviä keltaisia. Minulle tulee aina helmi-maaliskuussa tarve lisätä keltaista sisustukseen tai haluan alkaa neulomaan keltaisia villasukkia. Kauppoihin tulee keltaisia tulppaaneja ja krysanteemeja. Keväänkeltainen on mielestäni viileä, mutta kirkas sitruunankeltainen. Syksyllä taas on viljankeltaista, kultaa ja ruskan sävyjä. Keskikesällä kaikki keltaisen sävyt käyvät. Pimeään aikaan keltainen jotenkin sammuu eikä hehku kuten valoisaan aikaan.

Tässä on esimerkiksi muutamia keltaisen sävyjä.

RGB Yellow
#ffff00

Buttercup
#fbe337

Dandelion
#ffd02e

Pantone 123 C
#fdc82f

Old Gold
#eca825

Ensimmäinen keltainen on puhdas RGB Yellow. Muut värit on haettu Pantone® Color Bridge ja Pantone® Fashion+ Home TPX -värikartoista. Hex-värejä on saatu myös iColorpalette-sivustolta.

Keltaisen hyvät puolet

Keltaisella on tosiaan sellainen vaikutus, että välillä pitää saada energiaa ja valoa elämään. Isoina pintoina se valaisee ja aktivoi. Keltaiseen taittuva valkoinen seinäväri tuntuu aina avartavan huonetta. Oma työhuoneeni on esimerkiksi maalattu Tikkurilan Gardenia-värillä F309. Keltainen sohvatyyny piristää ja keittiössä keltaiset hedelmät antavat kivan väripilkahduksen. Päiväkodeissa näkee usein keltaista. Kullan- ja hunajankeltaiset asiat tuovat pientä luksusta.

Niin jopa minun taloni on maalattu keltaisella. 🙂 Keltainen sopii hyvin talon väriksi ja sopii suomalaiseen luontoon. Keltainen on ehkä tullut takaisin jossain määrin. Lisäksi tietysti kaikenlaisia teippauksia näkee keltaisena. Keltainen korostuu hyvin harmaalla taustalla tai betonin kanssa.

Pukeutumisessa keltainen on vähän erikoisempi väri. Työvaatteissa neonkeltainen on tuttu ja asiallinen huomioväri. Kokonaan keltaiseen pukeutunut ihminen herättää huomiota. Ehkä hän on tosi iloinen tai muuten outo tai kevytmielinen? Lapsi saa pukeutua keltaiseen ja aikuinen myös kesällä. Minusta keltaista pukeutumista voisi näkyä enemmän. Toivotaan, että se on kohta trendikäs!

Keltainen sopii moneen piristämään ja aktivoimaan elämää.

Keltaisen huonot puolet

Keltaiseen voi kyllästyä nopeasti. Energisenä värinä se voi väsyttää. Keltaisella varoitetaan, mutta se ei ole niin dramaattinen kuin punainen vaara. Kevytmielinen, lapsellinen, ei-uskottava ovat ehkä keltaiseen yhdistettyjä sanoja. Keltaista voidaan säikähtää esim. iho muuttu kellertäväksi joissakin sairauksissa. Talvella keltainen voi tuntua kelmeältä. Vaaleana värinä keltainen näyttää helposti likaiselta. Keltainen yhdistetään halpaan, koska alennusmyynneissä on käytetty keltaista.

Keltainen yritysvärinä

Keltainen sopii yrityksen väriksi, kun ensin mietitään miten sitä käytetään. Se on liian vaalea pelkästään logon väriksi eli kaipaa jotain tummaa, jotta teksti tai merkki erottuu. Parhaiten erottuva yhdistelmä on keltainen ja musta. Vertaa esimerkiksi ampiaiseen. HalpaHallin musta-keltainen brändi-ilme on ehkä näkyvin täällä päin. Keltaista voi yhdistää kaikkiin väreihin ja sitä kautta brändi-ilmeeseen saa haluttua symboliikkaa esim. keltainen + vihreä = aktiivinen kasvu ja luonto, keltainen + vaaleanpunainen = lämmin ja pehmeä esim. hoivakodin väritys tai keltainen + sininen = luotettava ja energinen/urheilullinen. Tosi yleellinen yhdistelmä on esim. keltainen + kulta + luonnonvalkoinen. Urakointi ja rakennusala käyttää usein esim. keltainen + harmaa + musta = ammattilaiset, työvaatteet ja vaarallinen työmaa -yhdistelmää. Eli värin valinta vaikuttaa paljon kokonaisilmeeseen ja mitä sillä halutaan kertoa.

Mitä sinulle tulee näistä väriyhdistelmistä mieleen?

Puhdas kirkas keltainen voi verkkosivuilla olla vähän liiankin säihkyvä, mutta sopivasti ja taitavasti käytettynä se on oikein hyvä väri. Tässäkin pitää huomioida tekstin luettavuus ja näkyykö esim. vaaleankeltainen tausta, jos näyttö on säädetty tummaksi.

Keltainen on aika hyvä painovärinä. Mitä enemmän värissä on punaista eli menee lämpimiin ja oransseihin, sitä helpommin punainen korostuu. Pantone-spottiväriin verrattuna tietyt lämpimät keltaiset eivät ole yhtä kirkkaita tai puhtaan kullankeltaisia. Huokoiselle paperille painettuna punaisuus voi korostua liikaa neliväripainossa.

Tässä esimerkiksi on pari keltaista, joiden sävyt ovat erilaiset, kun verrataan Pantone- ja cmyk-arvoja. Huom! Kannattaa verrata painettuun värikarttaan miltä cmyk-värit oikeasti näyttävät. Minulla on myös vanhempi Pantone Color Bridge -värikartta, jossa voi olla pieniä eroja uudempiin arvoihin. Hex-koodin perusteella Photoshop antaa eri cmyk-arvot. Tässä katsottuna eroja on jonkin verran.

Pantone 116 C
#fecb00

Pantone 116 EC
C0 M14 Y100 K0

Pantone 1235 C
#ffb612

Pantone 1235 EC
C0 M36 Y98 K0

Tässä esimerkkejä väripaleteista. Keltaista voi yhdistää muihin väreihin monella tavalla.

Artikkelin kuvituskuvan tein testausmielessä Microsoft Copilot -tekoälyllä, joka käytti Dall-E 3:sen image generatoria.