Usein kysytyt kysymykset
Askarruttaako joku asia tai haluaisitko kysyä jotakin?
?
Minulta voi rohkeasti kysyä kaikenlaisista alaan liittyvistä aiheista esim. graafisen suunnittelijan työstä, palveluista esim. verkkosivuista tai painotuotteista, teknisistä tai luovista haasteista, yrittämisestä, sosiaalisesta mediasta tai jostakin muusta mieltä askarruttavasta asiasta. Yritän vastata parhaani mukaan tai ohjata eteenpäin sellaiselle henkilölle, joka tietää paremmin. Alla on vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.
Haluaisin uudistaa vanhat nettisivut. Mikä järjestelmä on paras?
Nykyisin nettisivuja tehdään monella tavalla, joista voi olla vaikea valita. Minulta voi kysyä heti, mikä teille voisi sopia. Kyselen nykyisistä nettisivuista ja mitä uusilta sivuilta halutaan. Vasta sen jälkeen on helpompi valita sopiva käyttöjärjestelmä.
Yleensä perussivut voi toteuttaa WordPressillä, mutta on muutamia muita järjestelmiä, joita voi pohtia. Jos on tarve verkkokaupalle, sen toteuttamiseen on useita vaihtoehtoja. Lisäksi tarvetta voi olla kokonaan räätälöidyille verkkosivuille ja ehkä sen kylkeen muu sovellus, jolloin mukaan tarvitaan osaava kooditalo.
Minulla on jo nettisivut, mutta tarvitsen apua analytiikkaan ja digimarkkinointiin. Osaatko auttaa?
Visuaalinen suunnittelu on ydinosaamistani, joten palveluni eivät sisällä täyden palvelun syvällistä ja data-analyyttistä digimarkkinointia ts. en tee ajan kanssa tapahtuvaa hakukone- tai konversio-optimointia, analytiikkaraportteja, sosiaalisen median sisältöjä (videoita tai somepostauksia) tai sellaista työtä, joka kuuluu yrityksen sisäisille markkinointi- ja myyntihenkilöille tai yrityksen johdolle tai digimarkkinointitoimistolle.
Uusille nettisivuille teen lähtötason hakukoneoptimoinnit ja kytken analytiikkatyökalut sekä muut tarpeelliset linkitykset esim. someen. Sen jälkeen voin auttaa, mutta asiakkaat yleensä jatkavat itse tai käyttävät muita toimistoja. Itsellä ei vain mielenkiinto eikä osaaminen riitä täyden palvelun data-analysointiin ja sen tyyppiseen työhön. Google ja muut analytiikkaa tarjoavat alustat ovat laajentuneet ja vaativat jatkuvaa opiskelua sekä perehtymistä asiaan. Jos siis haet täyden palvelun digimarkkinointitoimistoa, en voi suositella itseäni.
Haluaisin jonkun ylläpitämään verkkosivujani. Ehditkö sinä?
Kyllä ehdin. Teen koko ajan nk. digituotantoa, joka tarkoittaa nettisivujen päivitystä, sisällönsyöttöä ja muita teknisiä tai visuaalisia muutoksia nettisivuilla. Osaan html ja css -koodausta. Lisäksi voin auttaa esimerkiksi verkkokaupan ylläpidossa jne. Ylläpidosta voidaan sopia kuukausimaksu tai voin tehdä tuntihinnalla tarpeen mukaan.
Meillä on perinteikäs vanha logo jo olemassa. Haluaisimme sen digitaaliseen muotoon, onnistuuko?
Kyllä teen myös logon digitalisoimista tuntihinnalla. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että vanhasta logosta on joku pieni kuva olemassa tai sitten paperisesta pitää ottaa kuva, jonka avulla logon voi piirtää puhtaaksi. Puhtaaksipiirtämisen teen Illustrator-ohjelmalla, jolloin logo saadaan vektorimuotoon. Vektorimuoto on sen jälkeen helppo muuttaa erikokoiseksi tai tallentaa kuvatiedostoiksi. Samalla voi myös miettiä onko vanha logo enää sopiva vai olisiko parempi suunnitella kokonaan uusi brändi-ilme tai tehdä modernisointi tai kasvojenkohotus yritysilmeelle.
Yritykselläni on tarve 30-sivuiselle esitteelle, teetkö vielä taittotöitä?
Kyllä, mm. InDesign-ohjelma on edelleen käytössä ja taittotyöt sujuvat. Olen suunnittelut ja tehnyt painovalmiiksi tosi paljon erilaisia ja erikokoisia esitteitä, asiakaslehtiä ja kuvastoja. Digitalisoitumisen myötä painettavat esitteet ovat vähentyneet, mutta juuri siksi nykyisin laadukas esite voi olla hyvä tapa erottua. Lisäksi tarvitaan myymälöissä ja verkkokaupan kautta jaettavia tuote-esitteitä, lipukkeita ja muita painettavia materiaaleja.
Haluaisin lehteen ilmoituksen. Teetänkö sinulla vai suoraan lehdessä?
Aikakaus- ja sanomalehdet tarjoavat yleensä ilmoitusvalmistusta tai kampanjapaketteja, jotka voivat kuulua ilmoituksen hintaan tai sitten ne tehdään lisämaksusta. Teen ilmoitusvalmistusta tuntihinnalla yleensä vakioasiakkaille. Etuna siinä on, että tunnemme jo toisemme ja minulla on valmis ilmoituspohja, jota muokkaamalla saadaan yhdessä tehtyä haluttu ilmoitus. Asiakas ostaa sitten itse ilmoitustilan lehdestä ja toimittaa tekemäni painovalmiin pdf:n lehteen. Olen myös mukana erilaisten markkinointikampanjoiden suunnittelussa, joihin kuuluu sekä lehti-ilmoitukset että kampanjakuvat sosiaaliseen mediaan. Molemmat tavat eli printti- ja digimarkkinointikampanjat onnistuvat yhteistyössä asiakkaan kanssa. Huom! Asiakas hoitaa itse myynti- ja markkinointitoimenpiteet eli kampanjan seurannan jne.
Miksi pitää brändätä? Eikö pelkkä logo riitä?
Brändääminen on ollut vähän sellainen muotitermi viime vuosina, josta kaikki eivät tykkää eikä moni edes tiedä mitä se oikein tarkoittaa. Yrityksen brändäys tarkoittaa ehkä parhaiten sitä, että suunnitellaan yritykselle visuaalinen ilme ja mietitään samalla muita keinoja yrityksen markkinointiin. Haetaan siis yritykselle imago ja työkalut markkinoinnin toteuttamiseen. Varsinainen brändi(maine) syntyy sitten ihmisten mielissä mielikuvista ja todellisuudessa tapahtuneista kokemuksista. Brändin voi siis synnyttää, mutta brändi kasvaa (saavuttaa brändi-statuksen) tai kuolee (esim. ei herätä luottamusta, ostohalukkuutta ja poistuu markkinoilta) sitten ajan kanssa. Vertaisin myös brändi-termiä suomalaiseen sanaan arvostus. Arvostusta ei hankita itse eikä sitä voi väkisin luoda, vaan arvostusta saadaan, kun toimitaan hyvin ja ihmiset alkavat arvostamaan.
Logon suunnittelu yritykselle on hyvä alku, mutta mieti toimialaasi, vaatisiko se ympäristö mietittyä yritysilmettä ja tarvitsetko hyvät pohjat markkinoinnin tekemiseen? Entä onko myyjillä yritysilmeen mukaiset työkalut? Onko mietitty ketä me ollaan ja miten yrityksessä toimitaan?
Jos teemme yhdessä nettisivut, suunnitteletko siihen myös tekstit vai miten toimitaan?
Aluksi voin sanoa, että en ole ammattikirjoittaja, joten ihan täydellistä tekstiä en pysty tuottamaan. Toimiala tai aihe voi myös olla sen verran erikoinen tai vaativa, että silloin kannattaa kirjoittaa tekstit itse yrityksen sisällä tai pyytää tekstit asiantuntevalta kirjoittajalta. Usein teemmekin sisällöt yhteistyössä. Autan tekstin suunnittelussa, jonka jälkeen se stilisoidaan nettisivuille sopivaan muotoon. Eli työnjako on yleensä sellainen, että saan asiakkaalta tekstirungon ja minä mietin miten sen saa hyvin nettisivuille ja tarvitseeko esim. tiivistää. Perussivuille olen toki kirjoittanut tekstejä, jos tarvitaan. Pohjaksi riittää vaikka ranskalaisilla viivoilla tehty lista tai karkea luonnos.
Mistä muusta aiheesta haluaisit tietää?
Täydennän näitä UKK-kysymyksiä pikkuhiljaa. Lisää tietoa aiheista löytyy myös blogista.
Voit lähettää minulle kysymyksiä sähköpostilla tai laita viestiä. Puhelimella tavoittaa myös ja saat vastauksia nopeasti.