Sininen on suomalainen, luotettava, insinöörien ja poliisien väri. Meille tuttua ovat sinitaivas, rauha ja järvet. Kuvaavia adjektiiveja ovat myös käytännöllinen ja toimelias, tekninen ja järkevä. Taivaansininen kuvaa toivoa ja luottamusta. Se on viileä ja raikas, sähäkkä ja aktiivinen. Sininen on monen lempiväri.
Sinisen monet sävyt
Sininen taivas, joka heijastuu kesäpäivänä järven pintaan. Sininen hetki talvella ennen pimeyttä. Sähkönsininen väri ja sininen tuli uunissa. Turkoosinsininen meri. Luonnossa on paljon sinistä. Sinisen sävyjä ovat esimerkiksi kuninkaansininen, yönsininen, laivastonsininen, indigonsininen, sumun- ja sateensininen, farkunsininen jne. Sävyjä on runsaasti sinipunaisesta sinivihreään. Näistä on vielä olemassa vaaleat ja tummat, puhtaat ja murretut sävyt.
Tässä on esimerkiksi muutamia sinisen sävyjä.
RGB Blue
#0000FF
True Navy
#3f5277
Blue Indigo
#485470
Delft
#3a5b8d
Skydiver
#00589b
Ensimmäinen sininen on puhdas RGB Blue. Muut värit on haettu Pantone® Fashion+ Home TCX -värikartoista. Hex-värit on saatu iColorpalette-sivustolta.
Sinisen hyvät puolet
Sisustusvärinä sininen jakaa mielipiteitä. Se on välillä tosi trendikäs ja välillä taas ihan out. Nykyisin käytetään ennemmin hieman murrettuja sinisiä joko harmaaseen, laventeliin tai vedensiniseen taitettuja sinisävyjä sekä tummia sinimustia tai sinivihreitä. Poikien huoneisiin valitaan usein sinisen sävyjä. Sopivasti käytettynä sininen on ihanan raikas tai tunnelmallinen väri. Erityisesti valkoisen kanssa se on aina yhtä raikas, vaikka olisi kyse vanhasta posliinista.
Uudisrakentamisessa puhdasta sinistä ei juurikaan käytetä rakennuksen värinä. Ei tule nyt ainakaan mieleen, että olisin nähnyt. Teollisuushalli voi olla harmaansininen ja omakotitalo voidaan maalata perinteisen pehmeänsiniseksi.
Vaatteissa farkku ja navy/tummansininen ovat ikisuosikkeja, jotka sopivat suomalaiselle hyvin. Kirkas sininen ja muut sinisävyt taas vaihtelevat muodin tahtiin. Sinistä käytetään myös mm. poliisien, laivaston ja lentäjien värinä. Pukeutumisella viestitään luotettavuutta ja rauhallisuutta.
Sininen on aina varma valinta.
Sinisen huonot puolet
Täysin melko kirkas sininen huone voi olla liian raskas sellaisenaan. Eli liikaa sinistä voi tehdä olon epämukavaksi eikä se herätä ruokahalua. Sininen on kylmä väri ja se yhdistetään pakkaseen ja hyiseen mereen. Sininen tuntuu myös viileältä ja etäiseltä.
Sininen yritysvärinä
Suomessa sininen taitaa olla ehdottomasti käytetyin väri yrityksillä. Sininen on kotimainen ja asiallinen väri. Se sopii monelle toimialalle esimerkiksi sähkö-, vesi-, ilma-, tekniikka- ja rakennusalan yrityksille. Oikeastaan se käy mihin vain, myös terveys- ja kauneusalalle. Erilaisilla sinisen väreillä voi profiloitua lisää esim. vedensininen kylpylälle, sähkönsininen sähköurakoitsijalle ja merensininen laivanvarustamolle.
Huom! Valitse sellainen sininen, jota voi käyttää. Tiedätkö tunnettuja brändejä, joilla on aina sama sininen väri? Esimerkiksi Fazerin sininen (Pantone 280 C) on väritavaramerkki, jota ei saa käyttää tuotepakkauksissa. * Linkki PRH:n sivulle
Verkkosivuja suunniteltaessa sininen voi olla liian paljon käytettynä aika raskas. Sinivalkoinen ja muut värit yhdistettynä siniseen toimivat hyvin. Valitse toisiinsa sopivat sävyt, mutta muita väriyhdistelmiä voi aina kokeilla. Halutaanko käyttää vastavärejä vai lähivärejä, vai olisiko neutraalit värit parempia ja rauhallisempia kavereita siniselle? Huomaa myös, että selaimessa linkin oletusväri on perinteisesti ollut RGB Blue alleviivattuna.
Painovärinä sininen on mielenkiintoinen. Esimerkiksi isoina pintoina siniseen voi tulla epätasaisuutta tai käyntikortin painatuksessa sininen hieman leviää ja sotkee, jos väri ei ole ehtinyt kuivua. Neliväripainatuksessa (cmyk) tummansininen menee herkästi sinipunaiseen päin, jos magentaa on liikaa. Lisäksi Pantone spottiväriin verrattuna tietyt värit eivät ole yhtä kirkkaita.
Tässä esimerkiksi malli miten neliväritöissä cyanin ja magentan ero näkyy tummansinisessä. Lisäksi painotöissä mitä huokoisempi paperi, sitä enemmän se imee väriä. Huom! Hex ja cmyk-arvot otettu Photoshopista. Kannattaa verrata painettuun värikarttaan miltä cmyk-värit oikeasti näyttävät.
C100 M50
#0069b4
C100 M60
#005ca9
C100 M80
#164194
C100 M100
#312783
Tässä esimerkkejä väripaleteista. Sinisellä on paljon sävyjä turkoosista violetin suuntaan, kirkkaansinisestä utuiseen siniharmaaseen jne. Niihin, kun yhdistetään muita värejä, saadaan tunnelma hyvin erilaiseksi. Samalla kysyn, onko turkoosi enää sininen sinun mielestäsi?
Artikkelin kuvituskuvan tein testausmielessä Adobe Firefly:lla.