Vihreä on kasvun ja luonnon väri

Tätä kirjoittaessa toukokuun lopulla luonto heräilee ja puut ovat ihanasti hiirenkorvalla. Kaikki on niin ihanan vihreää kesän alussa. Vihreä tarkoittaa elämää, elinvoimaa, kasvua ja antaa toivoa. Vihreä on myös ekologinen, sairauksia parantava väri. Vihreässä metsässä tai ympäristössä olo rauhoittuu ja on miellyttävää olla.

Vihreän monet sävyt

Vihreä on keltaisen ja sinisen väliväri ja sen vastaväri on punainen. Vihreitä sävyjä on paljon: kirkkaita kylmiä vihreitä, lämpimiä keltavihreitä, metsänvihreää, mintunvihreää, limenvihreää, salvianvihreää, oliivinvihreää, merenvihreää jne.

Tässä on esimerkiksi muutamia vihreän sävyjä. Mitä ajattelet näiden eroista?

RGB green
#00ff00

Pantone 368 C
#69be28

Kiwi
#7bae57

Kelly Green
#199d5c

Forest Green
#668d4e

Ensimmäinen vihreä on puhdas RGB vihreä, joka on tosi kirkas. Muut värit on haettu Pantone® Color Bridge ja Pantone® Fashion+ Home TPX -värikartoista. Hex-värejä on saatu myös iColorpalette-sivustolta.

Vihreän hyvät puolet

Vihreästä on useimmiten vain hyvää sanottavaa. Viime vuosina vihreä on ollut sisustuksessa trendikäs väri luonnollisten puun sävyjen lisäksi (ks. beige). Vihreä sopii moneen. Vihreät kasvit, metsä, sammal, maisema ja kaikki luonnon luomat ovat hyviä asioita.

Vihreä on lupaava ja turvallinen väri eri käyttöyhteyksissä esim. vihreä liikennevalo ja erilaiset ekologiset pakkausmerkinnät. Väri kuvaa nuoruutta, uutta ja kasvua, sitkeyttä ja elinvoimaa.

Suomessa vihreä on suosittu väri ulkoilupukeutumisessa eli khakinvihreä, oliivinvihreä ja muut murretut luonnolliset vihreän sävyt auttavat sulautumaan tai piiloutumaan luontoon. Kesällä voi nähdä iloista kirkkaanvihreää ja mintunvihreää sekä erilaisia turkoosin- ja vedenvihreitä.

Vihreitä taloja tai halleja näkee jonkun verran, mutta sellaista 70-luvun vihreällä värillä ulkomaalaamista ei ainakaan vielä näy. Oma huoneeni oli 70-luvun lapsuudessani tummanvihreä ja valkoinen. Valitsin värin itse, koska huone oli minusta kuin oravan pesä.

Vihreä on rauhallinen ja turvallinen väri.

Vihreän huonot puolet

Vihreällä on muutama huono merkitys. Voit olla kateudesta vihreä tai huonovointisen vihreä. Myrkky voi olla vihreää. Radioaktiivinen säteily kuvataan neonvihreäksi. Luonnossa eriasteiset lahoamiset, mätä ja home voivat olla vihertäviä tai harmaanvihreitä. Tummanvihreä voi masentaa. Voimakas vihreä seinä tai tila voi tuntua päällekäyvältä tai pelottavalta. Vihreä voi olla synkkä tai paikoilleen jämähtänyt. Sellainen suon keltavihreä koetaan aika rumaksi, mutta riippuu mihin muihin väreihin sitä yhdistää.

Vihreä yritysvärinä

Vihreä on nykyisin todella suosittu yritysväri sen tuomien mielleyhtymien vuoksi. Trendinä on olla kasvava, mutta ympäristöystävällinen yritys. Toimiala voi olla mikä vain jätekuljetuksesta, sähköön (vihreä energia) ja mobiilisovellukseen esim. Spotify, Starbucks, Tropicana ja Jeep (googlaa esim. ”green logos”). Moni yritys onkin vaihtanut brändivärinsä vihreään (googlaa esim. ”VR:n brändiuudistus” vuonna 2009). Se ei ole siis mikään uusi juttu.

Vihreän eri sävyt ovat aika kiitollisia digitaalisena verkkosivuilla. Ihminen pystyy havaitsemaan hyvin erilaisia vihreän sävyjä. Tummanvihreä ja beige/kermanvalkoinen on tyylikäs yhdistelmä. Patinanvihreä on myös mielenkiintoinen väri. Sähäkkyyttä ja raikkautta saa kirkkailla vihreillä ja halutessaan voi käyttää vähän överiä RGB-vihreää.

Murretut vihreät ovat yleensä helppoja painovärejä. Pantone-spottiväriin verrattuna tietyt CMYK-vihreät eivät ole yhtä kirkkaita tai puhtaan vihreitä. Vihreä voi vähän kulahtaa.

Tässä on esimerkiksi pari vihreää, joiden sävyt ovat erilaiset, kun verrataan Pantone- ja cmyk-arvoja. Huom! Kannattaa verrata painettuun värikarttaan miltä cmyk-värit oikeasti näyttävät. Minulla on myös vanhempi Pantone Color Bridge -värikartta, jossa voi olla pieniä eroja uudempiin arvoihin. Hex-koodin perusteella Photoshop antaa eri cmyk-arvot. Tässä katsottuna eroja on jonkin verran.

Pantone Green C
#00ad83

Pantone Green EC
C95 M0 Y62 K0

Pantone 375 C
#92d400

Pantone 375 EC
C48 M0 Y94 K0

Tässä esimerkkejä väripaleteista. Vihreää voi yhdistää muihin väreihin monella tavalla.

Artikkelin kuvituskuvan tein testausmielessä Canva-sivuston tekoälyllä.