Beige on aina suosittu väri

Vaaleanruskea eli beige tai beessi on mielenkiintoinen väri, josta pitää kirjoittaa ihan oma juttu. Beige on neutraali eikä herätä huomiota, joten sitä ei heti edes ajattele väriksi. Sisustuksessa beige on ikisuosikki juuri sen takia, että se ei häiritse katsojaa ja neutraalina värinä siihen voi yhdistää muita värejä. Se käy lähes kaikille. Puun ja vaikka kuivattujen oksien ja heinien eri sävyjen kanssa beige on tosi kaunis ja harmoninen. Vertaa esimerkiksi nyt muodissa olevaan Boho-tyyliin, jossa käytetään luonnollisia sävyjä luonnonvalkoista, maan ja hiekan värejä sekä rottinkia ja puuta. Lisäksi muodissa on ollut greige, joka on sellainen vaalea harmaanruskea. Beigen ja ruskean sävyt sopivat myös yrityksen väreiksi, mutta kerron tässä jutussa muutamia asioita mitä voi ottaa huomioon.

Vaaleanruskean monet sävyt

Beigelle ei voi määritellä juuri oikeaa värikoodia, koska sävyjä on paljon ja riippuu katsojasta mikä hänen mielestään on beige väri. Jonkun mielestä beige on hiekanruskeaa, toinen ajattelee maitokahvia ja kolmas ehkä vehnänruskeaa. Pantonelta löytyy kuitenkin ihan Beige-niminen väri Fashion+ Home -värikartasta. Vaaleanruskea on herkkä muuttumaan sen mukaan onko sekoituksessa enemmän keltaista, punaista tai mustaa. Lisäksi valoisuus vaikuttaa eli kuinka vaalea beige halutaan vai mennäänkö enemmän tummempaan harmaanruskeaan tai punaruskeaan.

Tässä on esimerkiksi muutamia sävyjä, mikä sinusta on oikea beige?

Beige
#d5ba98

Cafe Latte
#d6c6b4

Warm Sand
#c0ab8c

Toasted Almond
#d2b29a

Maple Sugar
#c9a38d

Värit on haettu Pantone® Fashion+ Home TCX -värikartoista. Hex-värit on saatu iColorpalette-sivustolta.

Beigen hyvät puolet

Beessi on aina tyylikäs väri. Pukeutumisessa mustan tai valkoisen kaverina se on hillitty. Minusta on ollut hauskaa katsoa nykymuotia, jossa nuoret ovat rohkeasti pukeutuneet beigeen. Tänä talvena kaupungilla olen huomannut paljon beigen värisiä housuja mustan paidan ja takin kanssa. Beigen kanssa sopii hyvin myös vaalean- ja tummansininen sekä tietysti kaikki vihreät.

Sisustuksessa beige rauhoittaa, luo harmoniaa, on ajaton ja aina tyylikäs väri, jonka voi yhdistää mihin vain. Sopivan vaaleana se on kaunis ja valoisa. Se on pehmeämpi ja lämpimämpi väri kuin maalarinvalkoinen.

Pellavabeige ja villan luonnolliset lämpimän harmaanruskeat ovat kauniita vaaleanruskean sävyjä. Puupinta ja beige on hyvä yhdistelmä.

Beige on todella monipuolinen väri, kun sitä käytetään oikein ja pidetään kokonaisilme raikkaana.

Beigen huonot puolet

Olet saattanut käydä jonkun vanhemman ihmisen kodissa, jossa kaikki on kuin suoraan 80-luvulta ja beigeä. Sisustus näyttää kuluneelta ja tunkkaiselta. Beige on väärin käytettynä hyvin pliisu ja tylsä. Tämä yhdistettynä vielä tummuneeseen puunväriin esim. kasarikoivuisiin tai -mäntyisiin huonekaluihin on aika ikävän näköinen yhdistelmä. Ennen ainakin beige oli vanhojen ihmisten väri tai ainakin sellaisten varovaisten ”kotimaisuus ja koivu” -ihmisten, jos nyt näin saa sanoa. 🙂 Tarkoitan, että jos aivan kaikki on beigeä tilan tunnelma voi olla vähän ankea, iloton ja väritön.

Pukeutumisessa beige pusero tai takki voi saada vaalean ihmisen näyttämään kalpealta ja sairaalta. Siihen kun lisätään mustaa tai harmaata, kalpea suomalainen voi näyttää Suomen harmaassa säässä aika valjulta. Tosin sekin voi olla tarkoituksellista, on kiva pukeutua hillitysti. Asua voi aina piristää kasvoihin sopivalla huivilla jne.

PS. Minusta jokainen saa pukeutua ja sisustaa ihan niin kuin itse haluaa. Meillä on ihana vapaus olla ja elää omannäköistä elämää. Minunkin kotona on jonkin verran beigeä.

Beige yritysvärinä

Yritykselle beige ei ehkä ole ensimmäinen valinta, jos ajatellaan huomiota ja näkyvyyttä. Perinteisestihän yritysvärit on valittu sen perusteella, mutta nykyisin beige on yritysväri siinä missä muutkin.

Perusbeige on aika vaalea väri, joten miettisin ensin voiko sitä käyttää logon värinä? Erottuuko se tarpeeksi? Vai olisiko parempi, jos logon väriksi valitaan musta tai muu tumma väri ja beige on vain lisäväri? Tyylikäs logo saadaan mustasta tekstistä, jonka yhteydessä on beige elementti. Beigehän on lähellä kultaa, joten se on aika kiva yhdistelmä.

Beige sopii yrityksen väriksi, kun halutaan isoja neutraaleja seinäpintoja. Nettisivuillakin beigeä voi käyttää taustavärinä ja isoina alueina. Se myös kuvastaa luonnollisuutta yhdistettynä puupintoihin ja luontokuviin. Beigen kaveriksi voi sitten valita räväkämpiä lisävärejä tai pitää väripaletti harmonisena.

Tässä muutamia esimerkkejä väripaleteista. Beigen kanssa sopii mikä vain.

Artikkelin kuvituskuvan tein testausmielessä Microsoftin Copilot Designerilla. Osui aika hyvin tämän hetken sisustustrendeihin, mutta nuo heinäpaalit ovat vähän hassuja. 🙂