Punainen on vahva väri

Punainen väri jakaa mielipiteitä. Joissakin asioissa se on oikein hyvä ja energinen väri, mutta joissain muissa yhteyksissä punainen on vähän ikävä väri. Luonnossa punainen herättää huomiota. Punainen on kuninkaallisten väri, idässä se tuo menestystä ja vaurautta. Kuvaavia adjektiiveja ovat voimakas, rohkea, näyttävä ja lämmin. Punainen on rakkauden ja veren väri. Joulu on myös punainen.

Punaisen monet sävyt

Luonnosta löytyy monia punaisen sävyjä. Punaisia kukkia (esim. ruusu, tulppaani ja krysanteemi) ja marjoja on todella paljon (esim. mansikka, vadelma ja puolukka). Jopa kasvien lehdet muuttuvat syksyllä punaisiksi. Punaisia hedelmiä ja kasviksia ovat esim. omena, retiisi ja tomaatti. Auringonlasku voi olla punainen. Punaisen sävyjä on lämpimiä ja kylmiä.

Punaista käytetään yleisesti vaarallisten ja huomioitavien asioiden värinä. Varoitusmerkit ja -valot (STOP) ja paloautot ovat punaisia. Luonnossa punaisella varoitetaan myrkyllisyydestä esim. kärpässieni.

Tässä on esimerkiksi muutamia punaisen sävyjä.

RGB Red
#ff0000

Warm Red
#f7403a

Tomato
#ce2939

Poinsettia
#cb3441

Lollipop
#cc1c3b

Ensimmäinen punainen on puhdas RGB Blue. Muut värit on haettu Pantone® Color Bridge ja Pantone® Fashion+ Home TCX -värikartoista. Hex-värejä on saatu myös iColorpalette-sivustolta.

Punaisen hyvät puolet

Punaista on nähty aika vähän sisustuksessa viime vuosina. Punainen väri sopii hyvin tehosteväriksi. Se piristää ja antaa energiaa pienissäkin yksityiskohdissa. Punainen sohva voi olla myös ihana huonekalu. Punainen sopii sisustukseen, kun haluat ympärillesi voimaa ja väriä. Myös punaisen murretut tummat sävyt, vaaleat roosanpunaiset, iloiset pinkinpunaiset ja oranssiin taittuvat korallinpunaiset ovat hyviä, jos ei halua käyttää ihan puhtaita punaisia. Punaisen sävyt ovat kauniita kukka-asetelmissa ja tekstiileissä.

Punainen tupa ja perunamaa on monen haave. Maaseudulla se on perinteinen talon väri. Nykyisin kaupunkitaloihin on taas tullut punaisen sävyjä. Talojen tiilikatot ovat punertavia myös.

Jos haluat piristää tai olla vahva ja rohkea, pukeudu punaiseen. Katumuodissa on välillä punainen trendi. Juhlapuvuissa punainen on aina juhlava ja herättää huomiota. Punainen on myös esiintyjien ja urheilijoiden väri.

Punainen on pirteä ja rohkea väri.

Punaisen huonot puolet

Punainen herättää intohimoja puolesta ja vastaan. Se on ollut poliittisesti vaikuttava väri. Punainen kuvaa verta ja kärsimystä. Mieti miten yhdistät punaista muihin väreihin. Erityisesti musta ja punainen on dramaattinen yhdistelmä. Joulun jälkeen itselle tulee ainakin olo, että ei jaksa katsella mitään punaista. Ennen joulua on taas kiva lisätä punaista sisustukseen. Millaisia ajatuksia punainen väri sinussa herättää?

Punainen yritysvärinä

Mikä voisi olla ikonisempi väri kuin Ferrarin punainen, jonka hex-koodi on muuten #ff2800? Tai Punaisen Ristin punainen (#ed1b2e)? Punainen on suosittu yritysväri, mutta oma oletukseni on, että sen suosiota on vähentäneet ekologiset arvot eli vihreää ja sinistä valitaan mielummin. Tai käytetään pelkkää mustaa. Punainen voi olla lisäväri. Jos yrityksen ilmeeseen sopii punainen, se on oikein hyvä pääväri edelleen. Punaisen värin käyttö vaatii kuitenkin mietintää ja hyvät ohjeet, jotta yritysilme on onnistunut.

Punaista käyttävät monenlaiset yritykset. Terveys- ja hyvinvointi tulee ensimmäisenä mieleen. Sitten on teollisuusyrityksiä ja monia tunnettuja brändejä esim. Coca-Cola, Virgin, Suzuki, Canon, H&M, Netflix, Marvel jne. Eli hyvin erilaisia ja eri toimialoilla olevia yrityksiä ja brändejä.

Verkkosivulla punaisen käyttöä pitää harkita. Ainakin isoina pintoina punainen on aika raju, mutta punaiset otsikot ovat hyvin luettavia ja CTA-pisteet punaisena hoksauttavat klikkaamaan. Huomaa kuitenkin, että puna-vihersokeat eivät erota punaisen sävyjä hyvin. Valkoisen kanssa punainen on raikas ja moderni vertaa esim. Marianne-karkin raidat. Punaisen sävyt toimivat hyvin myös murrettujen ja neutraalien sävyjen kanssa.

Painovärinä punainen on melko varma, mutta mitä murretumpi väri sitä enemmän voi olla sävyheittoa. Lisäksi Pantone-spottiväriin verrattuna tietyt värit eivät ole yhtä kirkkaita tai puhtaan punaisia. Huokoiselle paperille painettuna punaisuus voi korostua liikaa erityisesti sinipunaisissa tai oransseissa väreissä neliväripainossa.

Tässä esimerkiksi on pari punaista, joiden sävyt ovat erilaiset, kun verrataan Pantone- ja cmyk-arvoja. Huom! Kannattaa verrata painettuun värikarttaan miltä cmyk-värit oikeasti näyttävät. Minulla on myös vanhempi Pantone Color Bridge -värikartta, jossa voi olla pieniä eroja uudempiin arvoihin. Hex-koodin perusteella Photoshop antaa eri cmyk-arvot. Tässä katsottuna erot ovat aika huimat.

Pantone 178 C
#ff585f

Pantone 178 EC
C0 M72 Y57 K0

Pantone Red 032 C
#ed2939

Pantone Red 032 EC
C0 M87 Y60 K0

Tässä esimerkkejä väripaleteista. Punaista voi yhdistää niin monella tavalla. Sitten voi myös miettiä missä menee raja onko punainen enää punainen vai pinkki, oranssi tai violetti?

Artikkelin kuvituskuvan tein testausmielessä Adobe Firefly:lla. Metalliväreihin eli kultaan tai hopeaan yhdistettynä punainen on yleellinen ja kalliin näköinen yhdistelmä, mutta halvat ja huonot materiaalit tekevät tyylistä helposti mauttoman. Makuasioista ei voi kuitenkaan kiistellä, joten miksei punaista voisi käyttää enemmänkin.