Ruskea on murrettu sekoiteväri eli siinä on kaikkia päävärejä. Sitä ei löydy valon väreistä esim. sateenkaaresta eli se on ns. epäväri. Ruskea on aika mielenkiintoinen väri maanläheisyydessään. Luonnossa, eläimissä ja ihmisissä on paljon ruskeaa eli se on hyvin luonnollinen väri. Ruskean eri sävyt ja vivahteet jakavat mielipiteitä. Välillä väri on ihan out ja välillä taas huipputrendikäs. Beigeen verrattuna ruskea on vahva väri. Ruskeaa valitessa pitää huomioida käyttöyhteys ja millaisia värejä siihen yhdistetään eli se ei ole helpoin väri.
Ruskean monet sävyt
Ruskean sävyissä on valinnanvaraa: oranssinruskea, lämmin punaruskea, vihertävänruskea, harmaanruskea, kullanruskea jne. Kaakao, kahvi, suklaa, neilikka, käpy, puunrunko, kivi ja kallio, kenguru, kirahvi, pähkinä, manteli, nahka, piparkakku, kupari, kaneli… ruskeita asioita, ruokia, mausteita, eläimiä ja kasveja on todella paljon. Sekoitevärinä ruskean sävy voi olla punertava, kellertävä, harmahtava, mustanruskea tai maitokahvi.
Tässä on esimerkiksi muutamia ruskean sävyjä. Mitä ajattelet näiden eroista?
RGB brown
#964b00
Pantone 464 C
#825c26
Leather Brown
#935635
Cocoa Brown
#6c5043
Cinnamon
#6b4139
Ensimmäinen ruskea on perus RGB ruskea rgb(150, 75, 0). Muut värit on haettu Pantone® Color Bridge ja Pantone® Fashion+ Home TPX -värikartoista. Hex-värejä on saatu myös iColorpalette-sivustolta.
Ruskean hyvät puolet
Ruskean käyttöä kannattaa harkita. Mutalätäkkö ja kanelipulla ovat molemmat ruskeita, mutta aivan erilaisia asioita. Eli voi miettiä minkä kanssa väriä yhdistää, jotta se tuntuu positiiviselta eikä ole liian raskas tai tunkkainen. Ruskea on tullut taas sisustukseen trendiväriksi mustan lisäksi. Se on kotoisa ja lämmin väri oikein käytettynä. Muita ruskeaan liitettyjä laatusanoja ovat mm. mukava, arkinen, käytännöllinen, rauhallinen, maadoittava, juureva ja yksinkertainen.
Suomessa ruskeaan pukeudutaan trendien mukaan, mutta maastopukeutumisessa käytetään aina ruskeaa. Luonnolliset ruskean sävyt auttavat sulautumaan tai piiloutumaan luontoon. Luonnosta löytyy kauniita ruskean sävyjä. Syksy on ruskea vuodenaika, mutta ruskea vaate sopii myös ruskettuneelle iholle. Muodissa ruskea voi olla luksusta ja laadukasta esim. merkkilaukut ja nahkakengät.
Arkkitehtuurissa ruskeaa käytetään paljon. Välillä se oli pois muodista. Ruskea rauhoittaa ja sulautuu luontoon. Lisäksi se on käytännöllinen maaliväri. Lika ei näy ja ruskeaa maalia on saatavilla puunsuojaksi jne. Puu patinoituu kauniisti. Nykyisin pidän jopa tummanpuhuvista, moderneista ja tummanruskeista, taloista, joissa on mustat ikkunanpielet ja katto.
Ruokaan liittyen ruskea on hyvä väri. Oikein käytettynä se herättää ruokahalua (ruisleipä, paistettu pihvi ja mausteet) tai makeanhimoa (suklaa ja kaakao). Kukapa ei kahvista pitäisi?
Ruskea on käytännöllinen ja maanläheinen väri. Minusta ruskean värejä voisi enemmänkin käyttää, kun yhdistää niitä tyylikkäästi ja hyvällä maulla.
Ruskean huonot puolet
Ruskea jakaa mielipiteitä. Joku kokee sen aivan kamalaksi, toinen taas pitää ruskean vahvuudesta ja turvallisuudesta. Auton värinä ruskea on vähiten pidetty. Ruskea on myös likainen tai ”kikkaran kakkara 💩”. Ruskea voi olla synkkä, raskas, tylsä, pysähtynyt, materialistinen, vanhanaikainen, antiikkinen ja ahdistava. Itsellä inhon väristyksiä aiheuttaa muistot 70- ja 80-luvuilta, jolloin ruskeaan yhdistettiin kelta-oranssi-vihreänkirjavia laattoja tai muovimattoja. Ovet ja ovenpielet olivat ruskeita ja pahinta oli huonosti maalatut ruskeat seinät ja tunkkainen tupakansavu. Syksyllä luonnon vihreät katoavat eli se symboloi myös kuolemista ja maatumista.
Ruskea yritysvärinä
Ruskeaa käytetään Suomessa vähemmän yritysvärinä, mutta sitä on ainakin mm. kahviloilla ja elintarvikealan yrityksillä. Muita on esim. historiaan ja antiikkiin liittyvät yritykset, luonto- ja ympäristöalan palvelut, leipomot, puu- ja rakennusalan yritykset, majoitus- ja maatalousalan yritykset. Oikeastaan aika monenlaiset yritykset, eikö vain?
Verkkosivuilla ruskea on sekoitevärinä ihan hyvä, mutta näytön säädöt vaikuttavat hyvin paljon kuinka tarkkaan väri toistuu eri laitteilla. Jotta ilme ei olisi liian raskas, voi nettisivujen ilmettä raikastaa ja keventää valkoisella ja kermanvalkoisella. Tai voi tehdä tumman sivuston musta väriparina. Neutraalina värinä ruskean kanssa sopii mikä vain, mutta kylmiin väreihin voi yhdistää viileää ruskeaa ja lämpimiin lämpimiä ruskean sävyjä.
Ruskea on hyvä painoväri, kun muistaa tarkistaa, että sävy pysyy oikeana. Sekoitevärinä painettu ruskea väri voi hieman vaihdella, jos painokoneen säädöt eivät ole ihan kohdallaan. Sävy voi olla mustempi tai punaisempi kuin pitäisi. Pantone- ja cmyk-värit ovat yleensä aika lähellä toisiaan.
Tässä on esimerkiksi pari ruskeaa, joiden sävyt ovat erilaiset, kun verrataan Pantone- ja cmyk-arvoja. Huom! Kannattaa verrata painettuun värikarttaan miltä cmyk-värit oikeasti näyttävät. Minulla on myös vanhempi Pantone Color Bridge -värikartta, jossa voi olla pieniä eroja uudempiin arvoihin. Hex-koodin perusteella Photoshop antaa eri cmyk-arvot. Tässä katsottuna eroja on hieman.
Pantone 154 C
#955214
Pantone 154 EC
C9 M69 Y100 K46
Pantone 7517 C
#85421e
Pantone 7517 EC
C11 M79 Y100 K52
Tässä esimerkkejä väripaleteista. Ruskeaa voi yhdistää muihin väreihin monella tavalla. Murrettuna värinä ruskean pariksi sopii toinen murrettu väri.
Artikkelin kuvituskuvan tein testausmielessä Adobe Expressin AI-kuvageneraattorilla.