Valkoinen väri on puhdas ja valoisa

Maalikaupasta löytyy kaikkien tuntema maalarinvalkoinen, paperi on valkoista ja tietokoneen näytöllä valkoinen on oletuksena taustaväriksi. Valkoinen on niin yleinen väri, että sitä ei tule edes ajatelleksi.

Valkoisen monet sävyt

Valkoinen on neutraali ja valoisa taustaväri. Valkoinen heijastaa valoa ja ilman valkoista ei olisi muita värejä. Valkoinen symboloi puhtautta ja viattomuutta. Minä en pystyisi tekemään mitään ilman tyhjää valkoista paperiarkkia tai tietokoneen sivua.

Valkoiseksi mielletään monia asioita esim. lumi, pilvet, valkoinen villa, lammas tai jänis. Luonnossa valkoinen väri on talvella suojaväri. Värikartasta löytyy monenlaisia taitettuja valkoisen sävyjä esim. luonnonvalkoinen, munankuori, lumenvalkoinen, vanilija jne.

Tässä on esimerkiksi muutamia valkoisen sävyjä, huomaatko eroja? Sävytetyt valkoiset sopivat myös graafiseen suunnitteluun.

White
#ffffff

Egret
#f3ece0

Snow White
#f0ede7

Vanilla Ice
#efeddc

Star White
#edefec

Ensimmäinen valkoinen on puhdas RGB valkoinen. Muut värit on haettu Pantone® Fashion+ Home TCX -värikartoista. Hex-värit on saatu iColorpalette-sivustolta.

Valkoisen hyvät puolet

Valkoinen sisustus on aina tyylikäs ja ajaton. Moderni puhtaan valkoinen luo rauhallisen ja valoisan ilmapiirin. Taitetut pehmeät valkoiset seinät tai keittiönovet ovat kauniita. Vaatteissa valkoinen on hieno väri. Hääjuhlat ovat valkoiset morsianta myöten. Kukapa ei rakastaisi kaunista talvista maisemaa, jossa lumi on puhtaanvalkoista ja aurinko paistaa kauniisti.

Valkoinen väri on kaiken perusta ja tarvitsemme sitä aina.

Valkoisen huonot puolet

Pukeutumisessa kokonaan valkoiset vaatteet ovat arat ja likaantuvat helposti. Samoin valkoinen sisustus näyttää nuhruiselta, jos ei ole puhdasta tai asunto on rumasti kulunut. Liian kirkas valkoinen häikäisee. Valkoinen voi olla kylmä ja kliininen, tylsä ja tyhjä.

Valkoinen yritysvärinä

Valkoista logoa ei voi oikein olla olemassa ainakaan valkoisella pinnalla. Niin sanottua negatiivista logoa eli valkoista käytetään kuitenkin paljon valokuvan tai taustavärin päällä. Siksi logo suunnitellaan aina myös valkoisena eli negatiivisena.

Valkoista valkoisella voi käyttää tehokeinona painoteknisesti. Esimerkiksi käyntikortissa paperi on luonnonvalkoinen ja logo painetaan puhtaanvalkoisella. Tai on valkoinen paperi, johon painetaan matta- tai kiiltävä kuvio tai preeglataan eli korkopainetaan logo.

Graafiseen ohjeistoon ei yleensä ohjeisteta valkoista väriä. Ainoastaan silloin, jos sitä käytetään painovärinä tai se on muuten tärkeää ohjeistaa. Brändin visuaalinen ohjeistus voi ottaa huomioon valkoisen värin, vaikka ohjeistamalla valkoisen käytöstä yrityskuvissa, grafiikassa, ajoneuvojen värissä jne.

Sommittelussa on hyvä huomata ja käyttää hyödyksi tyhjää tilaa ja ilmavuutta. Valkoinen antaa muille elementeille raamit ja rytmittää sisältöä. Mieti myös käytettävyyttä esimerkiksi käyntikorttiin voi jättää tilaa, jotta esim. peukalo ei peitä tietoja. Tai olisiko esitettä kivempi selata, jos siinä on huomioitu tyhjä tila?

Tässä on vain pari esimerkkiä väripaleteista. Valkoinen tausta on raikas.

Edellisessä mustan värin esittelyssä kerroin taustan ja tekstin kontrastista. Vertaa alla olevia tekstejä valkoisella taustalla. Kumpi on mukavampi sinun silmillesi?

Artikkelin kuvituskuvan tein testausmielessä Microsoftin Copilot Designerilla. Valkoinen pörröinen pupu ja villapaidat ovat söpöjä ja valolla on saatu kiva pehmeä tunnelma.