Musta väri on toimiva

Musta ei ole väri teknisesti ajateltuna. Mutta eipä haittaa, graafiselle suunnittelijalle musta on ihan ykkösväri monella tavalla. Tämä on lähtöisin kirjapainotaidon sekä valokuvauksen kehittymisestä. Painoväri on ollut musta eikä värejä ole ollut. Luonnokset, viivapiirrokset ja kuvitukset on myös piirretty mustavalkoisiksi hiilellä, lyijykynällä, tussilla ja painettu yhdellä värillä. Toki muitakin värejä on käytetty, mutta pääasiassa kirjat ja painotyöt ovat olleet mustavalkoisia.

Aloitan aina värin miettimisen mustasta, koska se on selkeä ja graafinen. Jokaisesta logosta on hyvä olla mustavalkoinen versio. Se toimii teknisesti molemmissa sekä netissä että painettuna. Teen luonnostelun, sommittelun tai vaikka rautalankamallin useimmiten ensin mustavalkoisena. Sitten vasta alan kokeilemaan väritystä ja lisävärejä.

Mustan monet sävyt

Tässä on esimerkiksi muutamia mustan sävyjä, huomaatko eroja? Mustan sävy voi taittaa kylmään tai lämpimään.

Black
#000000

Black 6 C
#111C24

Jet Set
#262c2a

Licorice
#343132

Anthracite
#28282d

Ensimmäinen musta on puhdas RGB musta. Muut värit on haettu Pantone® Fashion+ Home TCX -värikartoista. Hex-värit on saatu iColorpalette-sivustolta.

Musta on teknisesti mielenkiintoinen

Täysin musta näyttöväri on todellakin musta, mutta jos kirjapainossa painetaan pelkkä nelivärisarjan Key/Black K100, se onkin vähän hailakampi eikä niin peittävä. Neliväripainotöissä lisätäänkin mustan alle muita värejä eli esim. 40% cyan, 40% magentaa, 40% keltaista ja 100% mustaa. Silloin se on peittävä musta. Itse olen käyttänyt 50 40 40 100 -arvoja, mutta myös muita käytetään.

Musta teksti painetaan K100-värillä, jotta teksti pysyy terävänä, jos painokohdistus on hieman epätarkka. Katso esim. painetun sanomalehden värejä. Löydätkö mustaa tekstiä, johon on lipsahtanut muita värejä mukaan? Ilmoitus on voitu alunperin tehdä RGB-väreillä eli on käytetty #000000-mustaa, joka kääntyy C91 M79 Y62 K97 – CMYK-väriksi. (Arvo on haettu Photoshopista).

RGB
Black
#000000

CMYK
Key/Black 100
#1d1d1b

CMYK
Rich Black 40 40 40 100
#100c08

CMYK
Rich Black #2 60 40 40 100
#020a0a

Mustan hyvät puolet

Musta on monikäyttöinen väri. Dramaattinen, rock, tunnelmallinen, pimeä ja peittävä ovat muutamia mustaa kuvaavia sanoja. Siinä on asennetta ja potkua. Sisustuksessa musta on liikaa käytettynä ehkä vähän överi, mutta sopivasti mustaa raamittaa sisustusta kauniisti. Esimerkkinä nyt muodissa olevat mustat ikkunaruudut, suihkuseinät tai musta keittiö.

Vaatteissa musta oli ennen hautajaisvaate, mutta nykyisin se on tyylikäs yleisväri vaatteissa. Lika ei näy herkästi ja onhan mustalla hoikentava vaikutus. Itsekin tykkään pukeutua mustaan, koska olen värien kanssa tekemisissä ja se tuntuu omimmalta.

Oikein käytettynä musta on tyylikäs väri.

Mustan huonot puolet

Väri kuvaa pimeyttä ja surua. Se voi olla synkkä, raskas ja luotaantyöntävä. Liika musta masentaa, ahdistaa ja pelottaa. Hautajaisvaikutelmaa on hyvä välttää. Mustaan väriin liittyi myös taikauskoa esim. musta kissa ja noita.

Täysin musta tekstiväri valkoisella taustalla verkkosivuilla on lukijalle väsyttävä, joten musta tekstiväri on usein hieman vaaleampi musta. Esimerkiksi minun sivuillani tekstimusta on #232323. Lukemista voi vielä helpottaa, jos taustaväri on hieman taitettu valkoinen esim. luonnonvalkoinen tai hyvin vaaleanharmaa.

Kokonaan mustalla sivustolla pitää huomioida tekstin luettavuus ja sopivan pehmeä kontrasti, jotta sivua jaksaa katsoa ja lukea.

Musta yritysvärinä

Musta on oikein passeli väri logossa ja sopivasti käytettynä muutenkin. Musta sopii hyvin myös taustaväriksi, jos halutaan ns. negatiivinen ulkoasu eli tarkoitan sitä, että käännetään värit käänteisiksi. Musta tausta ja valkoinen teksti siis. Painoteknisesti se toimii aina, kun huomioi mustan värin käyttäytymisen, josta selitin jo yllä. Muihin väreihin yhdistettynä musta herättää monenlaisia mielikuvia esim. musta + punainen on hyvin dramaattinen yhdistelmä, mutta musta + tummanharmaa on tyylikäs yhdistelmä. Valokuvat ja värit näyttävät kirkkaammilta mustaa taustaa vasten.

Tässä vain pari esimerkkiä väripaleteista. Mustan kanssa sopii mikä vain.

Vertaa alla olevia tekstejä. Kumpi on mukavampi sinun silmillesi?

Artikkelin kuvituskuvan tein testausmielessä Microsoftin Copilot Designerilla. Musta sisustus voi olla todella ylellinen ja pesämäinen, mutta en itse sisustaisi noin. Valoa pitää olla!