Oranssi on energinen ja aktiivinen väri

Oranssiin väriin liitetään tuli ja lämpö. Se on aktiivinen ja liikkuva väri. Nimensä väri on saanut appelsiinista. Oranssi on myös erinomainen huomioväri. Murrettu ruskea oranssi on kaunis ja luonnollinen. Toisaalta näytölle oranssista saa todella kirkkaan efektivärin. Väriympyrässä oranssi on keltaisen ja punaisen välissä. Oranssin vastaväri on sininen.

Oranssin monet sävyt

Välivärinä oranssin sävyt liukuvat lämpimistä tummankeltaisen sävyistä kauniisiin korallin ja persikan sävyihin. Appelsiini ja porkkana tulee ensimmäisenä mieleen sekä marjoista pihlajanmarja ja tyrni. Monet kukat ovat upeita oransseja esim. kolibrikukka, tulilatva, daalia ja gerbera. Eläinlajeista nokkosperhonen on tuttu ja linnuista esim. leppälinnuilla ja punarinnalla on oranssia. Syksyllä ruskassa on kauniita oransseja sävyjä. Kukapa ei olisi tuijottanut oranssia auringonlaskua tai nuotion liekkiä. Itämailla oranssi liitetään henkisyyteen eli esim. buddhalaisen munkin kaapu on oranssi.

Tässä on esimerkiksi muutamia oranssin sävyjä. Onko mielestäsi viimeinen meloni enää oranssi?

RGB oranssi
#ff9900

Apricot
#f2932e

Sun Orange
#f38235

Coral Rose
#f3774d

Melon
#f78766

Ensimmäinen oranssi on aika tavallinen RGB oranssi. Muut värit on haettu Pantone® Color Bridge ja Pantone® Fashion+ Home TPX -värikartoista. Hex-värejä on saatu myös iColorpalette-sivustolta.

Oranssin hyvät puolet

Valitse oranssi, kun haluat lämpöä ja energiaa kotiisi. Oranssi ei ole niin jyrkkä kuin punainen, mutta ei niin vaalea kuin keltainen. Kirkkailla oransseilla saa myös hieman eksotiikkaa (Intia-mielikuva) tai urheilullista aktiivista väriä sisustukseen.

Rakennuksissa oranssi on usein murrettu tiilen sävy. Vanhoissa kaupungeissa näkyy kauniisti erilaisia terracotan sävyjä. Oranssi sopii hyvin moderniin rakentamiseen, kun sitä käyttää sopivasti.

Energisenä värinä oranssi sopii urheiluun vrt. esim. Hollannin väri tai Tapparan oranssi. Kesällä on myös ihanaa, kun on värikästä ja kukkia pukeutumisessa. Oranssi sopii myös syksyyn.

Oranssi on pirteä hyvänmielen väri.

Oranssin huonot puolet

Voimakkaana värinä oranssi jakaa mielipiteitä. Itse muistan myös 70-luvun murretut oranssit seinät tai kirkkaat muovioranssit. Amerikassa vangit puetaan oranssiin. Oranssi yhdistetään myös kapinallisuuteen ja vaaraan. Oranssi on huomioväri eri asioissa (esim. pelastusliivit), joten voi miettiä miten sitä yhdistää eri värien kanssa.

Oranssi yritysvärinä

Oranssi on suosittu yritysväri. Kaikki mikä liittyy appelsiiniin (esim. Fanta-brändi) on oranssia. Teollisuudessa on monia yrityksiä, joilla tuli on osa prosessia. Suomessa tunnettuja oransseja brändejä ovat Fiskars, K-ryhmä ja Osuuspankki.

Verkkosivuilla voi käyttää kirkasta RGB-oranssia tai kauniita punaoransseja. Oranssi sopii hyvin aktivointiväriksi tai voi käyttää pehmeitä oransseja pastellisävyjen kanssa.

Oranssin kanssa on hyvä huomata miten se käyttäytyy painovärinä. Välillä voi olla hankalaa. Mitä enemmän värissä on punaista sitä helpommin punainen korostuu. Pantone-spottiväriin verrattuna tietyt oranssit eivät ole yhtä kirkkaita tai puhtaan oransseja. CMYK-väreillä huokoiselle paperille painettuna punaisuus voi korostua liikaa tai oranssi on murretumpi eli se niin sanotusti sammuu.

Tässä on esimerkiksi pari oranssia, joiden sävyt ovat erilaiset, kun verrataan Pantone- ja cmyk-arvoja. Erityisesti Pantone Orange näyttää monen mielestä punaiselta. Jos halutaan sellainen ”perusoranssi”, niin yleensä tuo Pantone 151 on hyvä spottivärinä, mutta cmyk-arvoiksi voi määrätä M55 Y100 eli neliväripainossa magentaa on vähemmän. Huom! Kannattaa verrata painettuun värikarttaan miltä cmyk-värit oikeasti näyttävät. Minulla on myös vanhempi Pantone Color Bridge -värikartta, jossa voi olla pieniä eroja uudempiin arvoihin. Hex-koodin perusteella Photoshop antaa eri cmyk-arvot. Tässä katsottuna eroja on jonkin verran.

Pantone Orange 021 C
#ff5800

Pantone Orange 021 EC
C0 M71 Y100 K0

Pantone 151 C
#ff7900

Pantone 151 EC
C0 M64 Y100 K0

Tämä on ehkä sellainen appelsiinin oranssi.

HEX-oranssi
#ff8900

CMYK oranssi
C0 M50 Y100 K0

Tässä esimerkkejä väripaleteista. Oranssia voi yhdistää muihin väreihin monella tavalla.

Artikkelin kuvituskuvan tein testausmielessä Fotor-sivuston tekoälyllä. Siellä voi tehdä monenlaista, mutta kuvan laatu ilmaisversiossa ei ole kovin hyvä.