Minimalistiset nettisivut

Nettisivujen visuaalinen tyyli – Osa 2

Minimalistinen tyyli edustaa modernia ja hyvin kurinalaista tyylisuuntaa. Japanilainen, moderni skandinaavinen ja pelkistetty suomalainen tyyli sopii myös nettisivuille. Tyylin tunnuspiireenä on kevyt, ilmava sommittelu, pelkistetty ja mietitty kuvakieli sekä niukka värimaailma. Karsimalla ja hiomalla on saatu kaikki turha pois.

Suunnittelijalta vaaditaan taitoa ja hyvää silmää. Minimalismi ei ole helpoin eikä nopein tyyli, vaikka kaikessa yksinkertaisuudessaan saattaa siltä näyttää. Suunnittelu vaatii selkeää linjaa, laadukkaita kuvia ja harkintaa.

Monet nettisivut toteutetaan suhteellisen yksinkertaisesti. Responsiivisuus, saavutettavuus ja muut tekniset vaatimukset suosivat yksinkertaistamista ja helppoa käytettävyyttä. Minimalismia voi kuitenkin toteuttaa yrityksen näköisesti esim. fonttivalinnalla ja erityisesti hyvillä, tyylikkäillä, kauniilla tai muuten puhuttelevilla kuvilla.

+ Plussat

Tämä tyyli on kevyt, henkevä, ilmava, mietitty, tyylikäs, rauhallinen ja ajaton. Se sopii monelle yritykselle. Aika moni verkkokauppa on raameiltaan minimalistinen, koska se on usein helppo toteuttaa teknisesti ja skaalautuu eri laitteille. Elementit tai värit eivät vie huomiota tuotteilta ja ostamiselta. Kauppa on myös luotettavan ja tyylikkään näköinen. Moni kaipaa selkeyttä ja rauhaa kaiken visuaalisen kaaoksen ja oman elämän kiireen keskelle. Ihanaa, kun kaikki on siistiä ja järjestyksessä.

– Miinukset

Ehkä useimmin kuultu kommentti minimalistisesta sivustosta on ”Liian pliisu”. Värimaailma voi olla vaisu, hengetön ja fontit liian laihoja, jolloin luettavuus kärsii. On myös ihmisiä, jotka kokevat tällaisen tyylin liian moderniksi, kliiniseksi tai hienoksi. Sama kuin istuisi valkoisessa huoneessa, jossa ei uskalla edes liikkua ja tila ahdistaa. Tyylissä on vaarana karsia ja pelkistää liikaa, jolloin sisällöstä ei selviä mitä myydään, toivotut asiat eivät löydy sivuilta tai kokonaisuus on vain ikävä ja ankea.

Pienillä keinoilla mielenkiintoista

Minimalistinen tyyli ei tarkoita, että kaiken pitäisi olla valkoista tai pitäisi käyttää mustavalkoisia kuvia. Nettisivujen teema (=värit, fontit, valikot, ylä- ja alaosa eli header ja footer, rakenne) antaa vasta raamit sisällölle ja sisältö täyttää tilan. Tein esimerkiksi nämä mallit, josta näkyy miten pienillä keinoilla ilme muuttuu. Erityisesti kuvamaailma on tärkeä. Vaikka raamit olisivat pelkistetyt, voi kuvissa olla tunnetta ja väriä. Sommittelua voi muutella eri sivuilla. Niukallakin väripaletilla saa vaihtelua ilmeeseen. Lisäksi videoita, musiikkia ja ääniä saa käyttää.

Huomioitavaa

Sivujen ylläpitoon pitää olla selkeät ohjeet ja näkemystä millä tavalla sivujen sisältöä tehdään. Sisältöä pitää tehdä kurinalaisesti eikä saa alkaa rönsyilemään tai rikkomaan sivujen tyyliä. Kuvien pitää olla samantyylisiä ja laadukkaita. Minimalistinen tyyli on parhaimmillaan mielenkiintoinen ja vaikuttava.

Kuva 1 – Kauniit kuvat ja rauhalliset värit, muuta ei tarvita.

Kuva 2 – Kuvat voivat olla myös värikkäitä, koska niukka tyyli tuo ne kauniisti esille. Tähän esimerkiksi tein kauneusalan yrityksen ilmeen eli kevyt skriptilogo ja kokonaisilme, jossa käytetään kauniita ja sävykkäitä kuvia.

Kuva 3 – Minimalistisen tyylin voi myös rikkoa ja käyttää esim. rouheaa ja tummaa kuvaa taustalla. Tässä sommittelua on muutettu niin, että kaikki on keskitetysti. Kuvaa vaihtamalla tunnelma vaihtuu. Upea kuva ei muuta kaipaa. Siksi usein valokuvaajien nettisivut ovat raameiltaan minimalistiset.

Kuva 4 – Nykyisin näkee myös tämän tyylisiä sivuja, jossa ei ole kuvia, mutta pienellä grafiikalla saadaan modernia ja kevyttä ilmettä sivuille.

Mallikuvat © Cinnamon Graphics

Valokuvat Pexels.com

Tavalliset nettisivut / Nettisivujen visuaalinen tyyli – Osa 3

Kikkailevat nettisivut / Nettisivujen visuaalinen tyyli – Osa 4

Värikkäät ja erilaiset nettisivut / Nettisivujen visuaalinen tyyli – Osa 5