Tämä on jatkoa Mitä suunnittelijan ammatissa tarvitaan? -jutulle. Moni nuori suunnittelijanalku miettii, kuinka pärjätä tällä alalla. Päällisin puolin tämä on kiva ja helpolta vaikuttava ammatti, mutta kuten jokaisessa työssä, tämäkin on oikeasti työtä ja arkista aherrusta.
Oman suunnittelijaminän löytäminen
”Kukaan ei ole seppä syntyessään”. Tylsä ja ihan tosi vanha sanonta. Alalle kannattaa suunnata koulun kautta. Vaikka olisit tehnyt jo pienestä pitäen kavereille, sukulaisille ja isollekin porukalle töitä, niin koulutus antaa paremmat eväät työhön. Suomessa arvostetaan ammattikoulutusta ja -pätevyyttä.
Graafinen ala on laaja ja monitahoinen. Koulusta ei saa kuitenkaan suoraan tietoa kaikesta eikä ole edes kirjoja. Alan oppii tuntemaan tekemällä ja opiskelemalla aina jotain uutta.
Oman suunnittelijaminä ei synny nopeasti vaan erilaisia harjoituksia ja töitä tekemällä. Jokaisella on oma tapansa oppia ja tehdä. Netistä löytyy valtavasti kaikenlaisia kursseja ja videoita. Kannattaa myös olla sellaisessa työpaikassa, jossa voi seurata vanhempia tekijöitä ja saada sitä hiljaista tietoa alasta ja käytännöistä.
Miten saada jalka oven väliin
Hyvä portfolio kertoo tyylistäsi ja kädenjäljestäsi. Toimistoissa tehdään tiimityötä, joten yleensä myös haetaan nk. hyvää ja ammattitaitoista tyyppiä, joka sopii porukkaan. Aluksi pitää olla valmis tekemään avustavia töitä, sillä ison budjetin töitä ei uskota ihan vasta-alkajalle.
Työntekeminen ja tiimityö
Kiire, stressi ja deadlinet tulevat varmasti tutuiksi. Mutta töitä oppii tekemään ja järjestelemään. Luovassa työssäkin on rutiinia, mutta pitää osata myös irrottautua tutuista kaavoista. Joskus joutuu tekemään pitkää päivää, mutta mieti kuinka kauan itse jaksat ja missä menee rajat.
Vaikka tekisit töitä yksin, niin teet kuitenkin töitä jossakin verkostossa eli esim. suoraan asiakkaan kanssa tai yhteistyöverkostossa. Tiimityössä puhalletaan yhteen hiileen, autetaan ja palvellaan asiakasta. Uskalla keskustella avoimesti, uskalla haastaa ja kyseenalaistaa. Ole luotettava ja älä turhaan pelkää.
Kummin kaima ja muut kilpailijat
Kilpailu alalla ja töissä kuuluu asiaan. Opettele suhtautumaan hylkäämisiin, hiljaisuuteen ja jopa töykeyteen neutraalisti. Usein kyse on vain asiakkaan tekemistä päätöksistä, makuasioista ja rahasta, eikä koske sinua henkilökohtaisesti. Näin se vain menee. Oman mausteensa hommaan tuo alan kirjavuus eli voit olla samalla viivalla esim. ison mainostoimiston, nuoren aloittelijan ja sen sukulaispojan kummin kaiman kanssa, joka varmasti myös osaa tehdä työn…
Ammattikateus ja hyvä itsetunto
Opettele suhtautumaan kollegoihin ja muihin alan ammattilaisiin positiivisesti. Joudut aina näyttämään osaamisesi ja kateuttakin on. Miksi joku toinen sai sen työn enkä minä? Olenko minä ihan surkea?
Kehitä itsellesi hyvä itsetunto ja käännä negatiiviset ajatukset positiiviseksi. Aina voi tehdä paremmin, kehua ja auttaa kollegoita sekä verkostoitua.
Persoonallisuus ja vahvuudet
Monenlaiset persoonallisuudet ovat vahvuus luovalla alalla. Ole sinäkin oma itsesi. Alalla on vahvoja jopa egoistisia persoonia, jotka ovat oppineet sillä tavalla pärjäämään, mutta sinun ei tarvitse olla samanlainen. Voit olla introvertti ja hiljainenkin, mutta kohtelias ja sopivasti fiksu pärjää. Hyvä tekijä saa aina töitä.
Mokailut ja huono päivä
Onhan näitä… Virheistä oppii ja osaa olla huolellinen. Opettele tarkistamaan ja oikolukemaan. Jos mokaat, niin selvitä nopeasti asia, pyydä anteeksi ja hyvitä tarvittaessa. Ole armollinen itsellesi, ei aina tarvitse olla täydellinen ja elämää on työn ulkopuolella. Iloitse, jos saat hyvää palautetta.
Itsensä kehittäminen
On itsensä haastamista. Ei kannata jäädä mukavuusalueelle. Suunnittelijalle ja visuaaliselle ihmiselle maailma on aika ihana paikka. Ole utelias ja avoin uusille asioille. Kokeile mikä sopii sinulle ja mitä puolia haluat osaamisessasi kehittää.
Vanha suunnittelija, onko töitä?
Jossain vaiheessa, ehkä neljänkympin tienoilla, ala voi alkaa vaikuttamaan liian stressaavalta ja pinnalliselta. Tekninen kehitys ja jatkuvat muutokset voivat tuntua ylivoimaiselta. Moni myös vaihtaa alaa silloin. On myös niitä, jotka tykkäävät tekemisestä ja haluavat kehittyä siinä kuin nuoremmat. Kokemus ja osaaminen on hyvä ja luotettava yhdistelmä. Ihan turhaan mietitään ikää. Vanha tekijä on kokenut, osaa suhtautua kilpailuun ja alan vaatimuksiin sekä on hyvin verkostoitunut. Paras combo syntyy monenikäisistä ihmisistä.
Tulevaisuuden haasteet
Ala kehittyy koko ajan. Jokainen osaa kohta tehdä logon ja nettisivut itselleen, kun tekniikka helpottuu vielä entisestään. Drag and drop. Tai sitten tekoäly tekee ne kokonaan ilman ihmistä. Onneksi meitä ihmisiä on moneen lähtöön eikä kone osaa ajatella tunteilla. Suunnittelijoita tarvitaan jatkossakin. Tekniikka ja tavat muuttuvat, mutta kaikilla ei ole visuaalista silmää eikä osaamista tehdä ammattilaisjälkeä. Eikä kaikkea tarvitse tehdä itse.