WordPress-nettisivuja olen tehnyt ja suunnitellut jo 10-vuotta, joten se on tuttu ja vuosien varrella hyväksi koettu. WordPressillä on tosi paljon hyviä ominaisuuksia, joten se ei ole turhaan kasvanut maailman suosituimmaksi Open Source -järjestelmäksi. Se sopii aika monelle yritykselle helppokäyttöisyyden ja laajennettavuuden takia. WordPressillä on kuitenkin joitakin huonoja puolia, jotka kannattaa ottaa huomioon järjestelmää valitessa.
1. Avoin lähdekoodi = Open Source
On nimensä mukaisesti avointa eli sitä pystyy muuttamaan omiin tarpeisiin. Pätevä koodari saa sivut taipumaan vaikka mihin. Sivut voidaan rakentaa myös ilman koodausta, koska toimintoja saa käyttöön lisäosilla ja ulkoasua voi muuttaa tuhansilla teemoilla. WordPress-ammattilainen tietää mitä teemoja kannattaa käyttää ja tarkistaa ovatko lisäosat turvallisia.
Huono koodari tai kokematon tekijä saa aikaan melkoisen sotkun, jos ei tiedä mitä on tekemässä, sillä WordPressistä tulee helposti kunnon monsteri.
2. Tietoturva ja päivitykset
Järjestelmää, teemoja ja lisäosia päivitetään aktiivisesti. Tietoturva on parantunut huomattavasti vuosien kuluessa ja webhotellit tarjoavat nykyisin kattavia WordPress-palveluja mm. automaattisia päivityksiä ja nopeutta varmuuskopioiden lisäksi. Sivustosta on helppo ottaa itsekin varmuuskopiot aina silloin tällöin. SSL-sertifikaatti on nykyisin ehdoton.
Päivityksiä tulee usein ja ne kannattaa tehdä, jotta tietoturva pysyy kunnossa. Mutta päivitykset voi tosiaan ulkoistaa ja antaa ammattilaisten hoitaa. Pienet WordPress-päivitykset hoituvat yleensä parilla klikkauksella, jos sitä ei ole automatisoitu. Webhotellista kannattaa vähän maksaa, sillä halvimmissa on heikoin tietoturva.
3. Ilmainen vai onko?
WordPress-käyttöjärjestelmä on ilmainen. Domain ja hyvä webhotelli (maksullisia) kannattaa varata omalle yritykselle, jolloin sivuston hallinta säilyy itsellä etkä joudu yhden toimittajan loukkuun. WordPressiin saa paljon ilmaisia lisäosia.
Työn teettäminen ammattilaisella maksaa eli riippuu tekijästä mikä on sivuston lopullinen hinta. Laadukkaasti toteutetun sivuston teettäminen haukkuu yleensä hintansa, koska sivusto on aina helposti muokattavissa ja päivitettävissä.
WordPressiin saa paljon maksullisia ja hyviä lisäosia. Niiden hinta voi olla parista dollarista pariin sataan dollariin vuodessa, joka on minusta vielä kohtuullista, jos lisäosasta on merkittävää hyötyä.
4. Yksilöllinen ulkoasu
WordPressiin on tarjolla tuhansia ulkoasuteemoja tai ulkoasu voidaan koodata varta vasten yrityksen tarpeisiin. Teemoja on erilaisia. Ilmaiset ja halvat teemat ovat aika jäykkiä eivätkä taivu moneen. Ne sopivat pienille sivustoille ja blogeille. Maksulliset isot teemat tarjoavat vaihtoehtoja ulkoasun suunnitteluun ja ne on myös koodattu hyvin, jotta sivusto toimii eri selaimilla ja on nopea. Päivityksiä tulee myös säännöllisesti.
Page Builderin käyttö helpottaa sivujen rakentamista, koska sivupohjia ei tarvitse joka kerta koodata erikseen. Näitä on erilaisia, mutta nykyisin WordPressin oma Gutenberg on jo aika hyvä.
Koodatut ulkoasut pitää osata tehdä oikein, jotta sivusto ei kompastu päivityksiin. Sivustoa rakentaessa pitää muutenkin ottaa huomioon sivuston nopeus eli kuvien koot sopivan pieninä jne.
5. Responsiivisuus
Sillä tarkoitetaan sitä, että sivut mukautuvat eri laitteisiin ilman erillistä koodausta. Suurin osa WordPress-teemoista on ollut jo pitkään responsiivisia.
6. Sivujen rakentaminen ja sisällön syöttö on helppoa
WordPressin ylläpitonäkymä on yksinkertainen ja sivuille on helppo lisätä kuvia, tekstiä, videoita jne. Sisältöä voi syöttää vaikka kännykällä eli se on nopea ylläpitää. Sivujen tekijä yleensä pitää ns. konepellin alla olevat toiminnot itsellään pois näkyvistä. Silloin ei ole vaaraa, että kokematon käyttäjä sotkisi jotain vahingossa.
WordPressillä voi tehdä tosi laajat sivut. Maailmalla on jopa isoja uutistoimistoja WordPress-järjestelmällä. Valikot ja menut on helppo rakentaa. Sivuja saa lisättyä ja poistettua sekä julkaisuja ajastettua. Lisäksi mm. kieliversiot saa kätevästi tehtyä.
7. Hakukoneystävälliset
Sivustosta saa helposti hakukoneystävälliset. Lisäosilla saa liitettyä erilaisia (myös Googlen) hakukone- ja analytiikkatyökaluja tarpeen mukaan.
8. Tuki ja ohjeistus
WordPress on erittäin hyvin ohjeistettu ja tukea löytyy kaikkeen myös suomenkielellä. Ja jos jostain tulee kysyttävää, niin autan mielelläni.
Jokaisella yrityksellä on omat vaatimuksensa kotisivuille. WordPress on hyvä järjestelmä, joka muuntuu moneen. Kauttani saa myös muita järjestelmiä. Helppojen perussivujen tekoon löytyy ratkaisut ja vaativien räätälöityjen kotisivujen tuotantoon minulla on tekijöitä verkostossani.
Kysy tarjous, autan mielelläni puh. +358 400 799 755 tai sähköpostilla info@cinnamon.fi
Cinnamon Graphics on oululainen kotisivujen suunnittelija ja toteuttaja.