Uusi yritys – millaisen logon aiot hankkia?

Yrityksen käynnistysvaiheessa pitää miettiä monta asiaa. Yritysilme ja markkinointi mietityttävät myös. Onko rahaa ja kannattaako suunnitella logo itse vai teettää se ammattilaisella? Vastaus riippuu yrityksesi tavoitteista, koosta, toimialasta, omasta mielipiteestäsi ja käytettävissä olevasta rahasta tai rahoituksesta.

Alku on aina helppoa, jos on reilusti rahaa käytettävissä. Mutta yleensä alussa halutaan satsata myyntiin, palveluihin ja tuotteisiin jne., mikä on ihan järkevää. Pitää ensin saada kauppaa, että yritys on kannattava.

Aika paljon näkee (esim. paikallislehtien ilmoituksissa) sitä asennetta, että ihan sama millainen logo on ja ihan sama miltä yrityksen ilme näyttää. Eikä logosta kannata maksaa, koska netistä saa logoja melkein ilmaiseksi. Ja tosi on, että yritys kyllä pyörii ihan millaisella logolla tahansa, jos vaan muut asiat ovat kunnossa ja kauppa käy. Jokaiselle yritykselle kehittyy oma asiakaskuntansa, tapa toimia ja näkyä ulospäin.

Kysy tarjous suunnittelijalta

Mielipiteitä on monenlaisia. Jos sinusta yhtään tuntuu, että sinä tai kaverisi osaatte piirtää ja digitalisoida suunnittelemanne logon ja olet täysin tyytyväinen siihen, niin ota vaan logo käyttöön. Tai jos löydät netistä muutamalla dollarilla ihan ookoo logon, jota ei tarvitse nolostella, niin sekin on ihan hyvä. Logon voi aina myöhemmin uusia. Mutta ota huomioon, että kun yritys kasvaa myös mainosmateriaalien, tuotteiden ja palveluiden määrä kasvaa. Kaikkiin logon/yritysilmeen muuttaminen on myöhemmin työläämpää.

Jos sinusta taas tuntuu, että et missään nimessä halua itse suunnitella tai tehdä, niin käänny silloin suunnittelijan puoleen. Mutta onkohan se liian kallista pienelle yritykselle? Ei välttämättä. Ammattitaitoinen graafinen suunnittelija pystyy suunnittelemaan pienelläkin budjetilla. Mutta laske montako tuntia pystyisit työstä maksamaan ja paljonko itse veloittaisit esim. päivän, kahden tai viikon työstäsi? Logon suunnittelu on kuitenkin työprosessi, jossa kartoitetaan taustat ja tavoitteet, ideoidaan, luonnostellaan, mietitään värit ja typografiat sekä esitetään mallit, tehdään puhtaaksi, tallennetaan eri tiedosto- ja väriversiot ja lopuksi ohjeistetaan käyttö. Suunnittelijoilla on yleensä pakettihinnat eri laajuisille suunnittelutöille, joten kannattaa kysyä tarjous. Itse ainakin suhtaudun ymmärtäväisesti uusiin yrityksiin ja tarjoan mielelläni ns. alkavan yrityksen pakettia. Kannattaa myös selvittää onko mahdollista saada rahoitusta.

Ammattitaitoisesti tehty erottuu edukseen

Jos yrityksesi tarkoitus on heti kasvaa, erottua, olla uskottava, kilpailukykyinen, ammattitaitoinen ja toimialallasi yleisesti on yritys/brändi-ilme vaatimuksena, niin käänny ammattitaitoisen suunnittelijan puoleen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Uskottava yritysilme vaatii työtä ja on hyvä, jos suunnittelija pääsee mukaan kehittämään yrityksen brändiä. Tämä pitää nähdä investointina, joka kannattaa pitkällä tähtäimellä ja säästää rahaa, kun on selkeät suuntaviivat ja materiaalit.