Vinkkejä mainostekstin kirjoittamiseen

Teksti on jopa tärkeämpi kuin kuva mainoksissa. Moderni markkinointi hyödyntää nimenomaan tekstisisältöjä. Sekä copywriting (mainostekstit) että sisällöntuotanto hyvin suunniteltuna tuottavat nettisivuille kävijöitä ja kauppaa. Tekstissä on avainsanoja, joilla haetaan hakukonenäkyvyyttä ja ohjataan selaajat sivuille. Googlen ja analytiikan käyttö sekä hakukoneoptimointi ovat tärkeitä.

Valitettavasti tekstisuunnittelu on usein se asia, jossa säästetään. Moni yritys on paras asiantuntija omille tuotteille ja yrityksen sisällä on osaavia kirjoittajia. Mielellään kerrotaan yrityksen toiminnasta ja teknisistä hienouksista. Yritys on myös niin sisällä omassa tekemisessä, että teksti voi olla liian yrityskeskeistä, epäselvää ja sisältää ammattijargonia tai sivistyssanoja. Tai teksti on pitkää ja tylsää tai on liikaa kikkailtu kielellä.

Nettisivujen tekstin suunnittelu on tärkeää, koska se luo pohjan yrityksen viestinnälle. Nettisivujen rakenne ja tekstit kannattaa miettiä yritykselle sopivaksi ja siten, että se puhuu yrityksen kieltä, mutta ymmärrettävästi. Ei kannata sortua kopioimaan suoraan kilpailijalta ja tiivistämisen taito on hyvä osata.

Millainen on hyvä mainosteksti?

Lyhyt, ytimekäs ja selkokielinen. Se on niin yksinkertaista. Mainosteksteissä pitää keskittyä asiakkaaseen ja miten ratkaiset hänen ongelmansa. Kuvittele miten kerrot tuotteestasi tai palveluistasi 5-vuotiaalle lapselle? Kertomuksen pitää olla sellainen, että sen ymmärtää laajakin asiakaskunta, jolla on monentasoinen koulutus tai tausta. Tekstin pitää olla yleisesti ymmärrettävää. Paras mainos on helposti ja nopeasti tajuttava sekä toimeenpaneva. Se kertoo nopeasti mitä myydään, miten se ratkaisee ongelman, mistä sitä voi ostaa ja miten se ostetaan.

Ihmisiä on kahdenlaisia karkeasti sanottuna. Toiset ovat visuaalisia eli kiinnittävät huomion kuviin ja muistavat näkemänsä (minä esimerkiksi) ja toiset ovat lukijoita eli mielellään lukevat pitkää tekstiä ja muistavat mitä tekstissä kerrottiin. Paljon tekstiä sisältäviä mainoksia esim. sanomalehdessä luetaan yllättävän tarkasti eli ei ole ollenkaan huono asia erottua tekstimainoksella. Mutta… pitkän mainostekstin kirjoittamisessa tärkeintä on asiakas. Tekstin pitää olla mielenkiintoinen, koukuttava, rehellinen ja helposti ymmärrettävä. Tuotteesta saa kertoa seikkaperäisesti, mutta aidosti ja kiinnostavasti. Ystävällinen ja positiivinen teksti on aina mukavaa luettavaa, mutta yltiömakeutta kannattaa välttää.

Mainostekstin rakenne

Tekstin voi jakaa eri osiin, mutta kaikkia osia ei tarvitse olla mukana.

Otsikko on kaiken A ja O. Otsikko lupaa ja myy. Otsikko on lyhyt. Sen perusteella päätetään luetaanko loputkin tekstit.

Ingressi eli esittelyteksti menee suoraan asiaan ja tiivistää oleellisen.

Leipäteksti kertoo asian. Se voi olla eri tyylinen tunnelmaltaan eli vaikka innostunut, kohtelias, ystävällinen, hauska tai muuten muistiin jäävä.

Nosto on lyhyt teksti, jossa voi olla tarjous ja hinta tai joku muu asia, jonka haluaa nostaa esille.

Toimintoteksti on suora kehote Osta! Ota yhteyttä! Klikkaa tästä! Lue lisää! Soita! Nyt heti eikä 15. päivä.

Yhteystiedot pitää vielä muistaa lisätä eli esim. puhelinnumero, sähköpostiosoite, myymälän osoite ja nettisivujen osoite. Muista myös tarkistaa tiedot ennen painoon laittoa tai julkaisua.

Kuvatekstit tarvittaessa. Ne ovat usein pienemmällä koolla, mutta ne luetaan usein ennen varsinaista tekstiä. Eli ne ovat todella kiinnostavia varsinkin, jos ihminen on kuvassa.

Lakisääteiset tekstit eli esim. kampanjan yhteydessä on hyvä olla kampanja-aika tai esim. tietosuojalakiin liittyvä maininta asiakastietojen käsittelystä.

Sisällöntuotanto nettisivuille, blogiin ja sosiaaliseen mediaan

Someteksti poikkeaa mainostekstistä hieman eli se voi olla pidempää ja laveampaa kertomista ja tarinaa tietysti riippuen mihin alustaan tekstiä suunnittelee. Twitter, Facebook ja Instagram ovat lyhyen tekstin ystäviä, mutta sitten on esim. LinkedIn artikkelit tai oma blogi, johon saa kirjoittaa pitkää tekstiä. Tärkeää on ottaa huomioon sopivat hakusanat ja tuottaa sisältöä suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti. Somessa tekstiä ei kannata hioa loputtomiin eikä pienet kirjoitusvirheet haittaa, koska tekstiä voi muokata ja korjata myöhemmin.

Mikä kiinnostaa?

Mikä on sitten se juttu, mikä kiinnostaa ja millä teksti tulee luetuksi? Ensimmäiseksi asiakkaan ongelma tai tarve pitää ratkaista. Hän hakee tiettyä tuotetta ja lukee tekstin. Jos tuote on sopiva, mietitään hintaa ja ostoa. Brändinrakennuksessa mietitään lisäksi mitä muuta arvoa asiakkaalle voidaan antaa, onko se onnellinen tunne, hyvä kokemus, tyytyväisyys merkkiin vai ihan vaan fanitus ja tykkääminen.

Hyvät tarinat ja kertomukset kiinnostavat aina ja tietysti hyvät tarjoukset. Asiakas pitää kohdata henkilönä ja yksilönä. Yrityksessäkin tilauksen allekirjoittaja ja ostaja on ihminen.

Lopuksi voi tiivistää: Ajattele asiakkaan näkökulmasta, mitä hän haluaa ostaa tai mitä palveluja tarvitsee? Kirjoita yksinkertaisesti, ytimekkäästi ja selkeästi, mutta muista myös tunteet.