Hinnasto tai hinnat -sivu

Miten hinnat kannattaisi esittää nettisivuilla? Tässä on muutamia vinkkejä, joita voi käyttää, jos tarkoitus on tehdä yksi Hinnasto-sivu tai Kysy tarjous -sivu.

Osa yrityksistä on sellaisia, joilla hinnat pitää olla lakisääteisesti esillä eli kuluttajille suunnatut tuotteet ja palvelut. Toisilla taas hintoja on vaikea näyttää, koska ne perustuvat yritysten välisiin tarjouksiin ja kilpailuun. Eli silloin yritys voi periaatteessa tarjota miten haluaa ja tapauskohtaisesti. Lisäksi vaikuttaa myykö yritys tuotteita vai palveluja. Tuotteita voi olla fyysisiä, digitaalisia tai palvelutuotteita. Lisäksi on urakkatöitä tai aikaperusteisia palveluja esim. suunnittelupalvelut.

Tuotehinnat on helppo esittää tuotteiden yhteydessä. Palveluhinnat voi esittää hintahaitarina tai alkaen hinnoilla esimerkiksi ”nettisivut alkaen 1500€ + alv. 24%”. Sivuilla kävijä saa kuitenkin arvion mitä hintaluokkaa yritys edustaa tai konkreettisesti pystyy vertailemaan hintoja ja mitä ne sisältävät. Palveluita voi olla hankala vertailla, jos niitä ei ole paketoitu. Tarjouksessa on usein monta muuttujaa ja yrityksiä on erilaisia, mikä vielä vaikeuttaa tarjousten vertailua.

Hinnasto listana

Hinnastoksi riittää useimmiten selvät listahinnat eli luetellaan tuotteen tai palvelun nimi ja hinta. Lisäksi siinä voi olla mitä hinta sisältää. Vertaa esimerkiksi ravintolan ruokalista. Listankin voi elävöittää kivan näköiseksi tai mukana voi olla kuvia.

Menu

Perfect Pizza 12€

Tomaattikastike, kinkku, tonnikala, aurajuusto, juustoraaste

Pizza Tonno 10,5€

Tomaattikastike, tonnikala, emmentaljuustoraaste

Vertailuhinnasto

Tyypillinen vertaileva hinnasto on esim. ohjelmistoja tarjoavalla yrityksellä. Se tarjoaa ohjelman aluksi suppeana ilmaisena versiona, mutta seuraavat laajemmat ominaisuudet ovat maksullisia. Ominaisuudet on listattu alle, jolloin niitä on helppo vertailla. Graafisesti tämän voi esittää esimerkiksi näin:

Basic free

0€

1 sivusto

Ylläpito 1 vuosi

Tuki 1 vuosi

Bronze Pro

49€ /v

2-5 sivustoa

Jatkuva ylläpito

Tuki 24/7

Jäsenkortti Bronze

Suosituin!

Silver Pro

69€ /v

6-10 sivustoa

Jatkuva ylläpito

Tuki 24/7

Jäsenkortti Silver

Vaihtuvat edut Plus

Maskotti

Gold Pro

99€ /v

11+ sivustoa

Jatkuva ylläpito

Tuki 24/7

Jäsenkortti Gold

Vaihtuvat edut Gold

Maskotti

Jonon ohitus

Taulukkohinnasto

Taulukko toimii hyvin hintojen esittelyyn, mutta on hyvä tehdä se myös mobiilissa toimivaksi. Taulukon saa helposti kivan näköiseksi.

Hintalaskuri

Laskuri on kätevä, jos sen pystyy järkevästi laatimaan. Sen yhteydessä pitää mainita onko laskurin antama hinta pelkkä arvio vai sitova hinta. Yleensä tarjousperusteisessa toiminnassa laskuri antaa hinta-arvion, jonka jälkeen laskuri voi lähettää viestin myyjälle, joka ottaa yhteyttä. Laskuri voi siis toimia sisäänheittäjänä.

Ladattava hinnasto

Hinnaston voi tehdä esimerkiksi Word-ohjelmalla ja tallentaa pdf-tiedostoksi, jolloin sen voi avata selaimella ja tulostaa. Pdf-hinnasto voi olla myös muuten mukana sivuilla yllä mainittujen tapojen lisäksi.

Kysy tarjous -lomake

Lomakkeita voi käyttää tarjouspyyntöihin ja liidien hankintaan, jos hinnat ovat tapauskohtaisia. Lomakkeen voi myös rakentaa niin, että siinä on valmiiksi erilaisia kenttiä ja ruksattavia kohtia, joiden perusteella tarjous on helpompi laatia.

Muista päivittää

Olipa tapa kertoa hinnat mikä tahansa, tärkeintä on päivittää hinnat ja hinnastot, kun niihin tulee muutoksia. Lisäksi tarjouspyyntöihin ja liideihin on hyvä reagoida mahdollisimman nopeasti.

Lue lisää Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta: https://www.kkv.fi/