Yrityksen värin valinta

Yrityksen perustajalla on usein selkeä visio minkä värinen oma yritys on. Se perustuu omaan makuun tai alalla yleisesti vallitsevaan värimaailmaan. Suomessa suosituin yritysväri on ollut sininen. Se luo positiivisia mielikuvia suomalaisuudesta, sinivalkoisuudesta, luotettavuudesta, rauhasta ja turvallisuudesta. Se on taivaan ja meren väri. Myös maailmalla sininen on monen lempiväri.

Kaikilla ei ole samanlaista kykyä nähdä värejä. Itselläni on aika hyvä värinäkö. Pantonen värikarttoja selatessa tuntuu usein, että värejä on liian vähän. Olisihan se aika kiva, jos löytyisi kokonaan uusi väriavaruus. Värien käytössä pitää miettiä myös missä väri on eli painetaanko se vai käytetäänkö pelkästään näytöllä. Väristandardit ovat erilaiset ja riippuu näytöstä tai paperilaadusta miltä väri näyttää.

Mutta mietitäänpä ensin millainen väri olet eli tässä pieni harjoitus värin valintaan

Lähde liikkeelle vastaamalla seuraaviin:

 • Mikä on yritykseni tavoite?
 • Mitkä ovat yritykseni arvot?
 • Millä toimialalla olen? Mitä värejä kilpailijat käyttävät?
 • Millainen ihminen olen? Mitä väriä haluan edustaa?
 • Tutustu värien merkityksiin. Mitä ne tarkoittavat eri kulttuureissa? Miten niihin reagoidaan?
 • Miltä väri tuntuu? Onko jostain väristä hyviä tai huonoja muistikuvia?
 • Miten haluat väreillä vaikuttaa ihmisiin ja mielikuviin?
 • Mistä väreistä et missään nimessä pidä? Miksi?
 • Mieti yritystäsi kuvaavia adjektiiveja esim. energinen, tekninen, iloinen, lempeä, luotettava… Minkä värisiä nämä ovat?
 • Mieti yritystäsi kuvaavia esineitä, eläimiä, kasveja esim. kirja, suomenpystykorva, kanerva… Minkä värisiä nämä ovat?
 • Jos yrityksesi olisi ihminen/eläin/kasvi/esine, miltä ulkomuoto näyttäisi?
 • Mitä vuodenaikaa edustat? Oletko yö vai päivä? Oletko ilma, maa, vesi vai tuli?

Lopuksi voit tehdä ns. moodboardin eli lehdistä voi leikata tai netistä hakea kuvia, jotka miellyttävät tai kuvaavat yritystäsi, ja tehdä kollaasin. Millaiset kuvat ja värit valikoituvat?

 

Värit yksinkertaisesti

Huom! Nämä ovat minun omia ajatuksiani väreistä. Väriä kannattaa lähteä miettimään väriympyrästä eli perusväreistä murretumpiin väreihin. Yritysväreissä kannattaa valita painovarmat värit ts. sellaiset, jotka toistuvat mahdollisimman samanlaisena eri tekniikoilla.

MUSTA = Aloitan aina värin miettimisen mustasta, onhan se selkeä ja graafinen. Mutta väri liitetään myös pimeyteen ja suruun. Se voi olla synkkä ja raskas. Toisaalta se on kapinallinen ja selkeä. Oikein käytettynä musta on todella tyylikäs. Jokaisesta logosta on hyvä olla mustavalkoinen versio. Lisäksi se toimii teknisesti molemmissa sekä netissä että painettuna. Musta on musta.

HARMAA = Huomaamaton hiirulaisen väri? Kyllä ja ei. Harmaata käytetään paljon teollisuudessa, kuvastaahan se metallia ja terästä. Siinä on rauhallista voimaa. Myös sumu ja pohjoisen luonto ovat kauniita harmaita. Harmaata on lämmintä ja kylmää. Harmaa antaa upean taustan kirkkaalle värille ja valkoisen kanssa se on harmonisen raikas ja lempeä.

SININEN = Suomalainen, luotettava, insinöörien ja poliisien väri. Sinitaivas, rauha ja järvet. Käytännöllinen ja toimelias, tekninen. Monen lempiväri.

KELTAINEN = Keltaisesta löytyy iloista kevyttä keltaista ja sitten on kulta ja syksyn sävyt. Se on iloinen, huoleton valon ja auringon väri. Mutta ristiriitaisesti se on myös varoitusväri ja sitä käytetään kuvaamaan halpaa ja edullista.

PUNAINEN = On voimakas tunteita herättävä rakkauden ja veren väri. Punainen huomataan. Punainen ihastuttaa ja vihastuttaa. Parhaimmillaan se kuvastaa lämpöä, sydäntä, joulua ja päättäväistä vahvuutta.

VIOLETTI = Mystinen ja taiteellinen, ajatteluun ja kulttuuriin liitetty väri. Violetissa, lilassa tai sinipunaisessa on todella kauniita vivahteita.

ORANSSI = Oranssiin on yhdistynyt keltaisen ja punaisen energisyys. Se on aktiivinen, liikkuva tulen väri. Oranssi on myös erinomainen huomioväri.

VIHREÄ = Elinvoima, kasvu, luonto, ravinto, elämä… Vihreä rauhoittaa ja antaa toivoa. Vihreä on myös ekologinen, sairauksia parantava väri. Luonnon voima ja ihanuus on vihreää.

Päävärien lisäksi on ihania turkooseja, vaaleansinisiä, pinkkejä ja vaaleanpunaisia, kirkkaan kesäpäivän sineä, kävyn ruskeaa tai myrskyn siniharmaata. Väreistä voi koostaa toisiinsa sointuvan väripaletin, jota käytetään yritysilmeessä.

Mutta lopuksi voin sanoa, että on upeaa nähdä värejä. Ne tuovat iloa ja energiaa, rauhaa ja tyytyväisyyttä elämäämme.

VÄRIT OVAT IHANIA! 😀