Hyvää kesää 2024

Tänä kesänä palastelen lomia miehen ja omien töiden mukaan eli tällä kertaa en pidä pitkää lomaa putkeen. Minuun voi siis olla yhteydessä syksyn töistä. Ota rohkeasti yhteyttä!

Tässä vielä vinkkejä mitä kesäaikana voit tehdä, jos on luppoaikaa tai muuten tylsää.

Tee somesiivous

Sosiaalisen median tileille kertyy helposti valtava määrä kuvia ja postauksia, jotka joutaa hyvin poistamaan. Vanhoja postauksia luetaan harvemmin eivätkä ne edes näy feedissä pitkään. Poistamalla niitä saat raikastettua sometilit ajan tasalle. Samalla voit tutkia mitä kaikkea tietoja tilit keräävät sinusta ja onko esim. Metan (= Facebook, Instagram, Threads) olettamukset sinua kiinnostavista aiheista enää ajan tasalla. Ne monesti nappaavat aika erikoisiakin asioita.

Puuttuuko joku somekanava? Ota se käyttöön!

Tuntuuko, että nykyisten sometilien kävijämäärät ovat laskeneet kuin lehmän häntä ja mietit missä ne ihmiset ovat? Voisiko TikTok-tili sopia teille? (Ota huomioon myös sen huonot puolet.) Vai olisiko hyvä opetella tekemään Instaan keloja tai tarinoita eli ottaa haltuun Reels ja Stories -toiminnot? Tutki myös muita tilejä millaista sisältöä niihin tuotetaan ja paljonko on tykkäyksiä tai seuraajia.

Videot ja lyhyet tarinat ovat nyt suosituimpia tapoja tehdä somea ja ne keräävät katsojia. Pelkät kuvat eivät ole Instassa enää niin tykättyjä. YouTube on myös hyvä hakukone ja videoiden tuottamista sinne voi aivan hyvin harjoitella aluksi harrastepohjalta vaikka kesämatkaa kuvaamalla. Jos yrityksellesi sopii paremmin tekstipostaukset, tutustu Metan Threads-sovellukseen tai aktivoidu LinkedIn:ssä. Opettele tekemään!

Opettele käyttämään sovelluksia ja järjestelmiä

Oletko tilannut hienot verkkosivut, mutta et ole ehtinyt opetella käyttämään niitä? Tai firmallasi on hieno ja kallis uusi järjestelmä, jota haluaisit opetella käyttämään. Entä mikä oli se äppi, joka on kaikilla, mutta et ole viitsinyt tutustua siihen? Onko tylsää, sataako vettä? Opettele se nyt!

Blogia kannattaa aina kirjoittaa

Jos yritykselläsi on blogi nettisivuilla, sinne voi kesällä kirjoitella alustavia tekstejä syksyä varten. Valmiit tekstit voi ajastaa myöhemmäksi. Samalla voi miettiä somea ja uutiskirjeitä.

Voit myös pohtia onko sisältö muuten ajan tasalla? Entä palvelukuvaukset, puuttuuko joku uusi tuote tai palvelu vai eikö eniten myytävää palvelua edes ole nettisivuillasi?

Harrasta valokuvausta

Kesä on hyvää aikaa valokuvaus- ja fiiliskuvien ottamista ajatellen. Teollisuushallit, autot, työporukka ja koneet eivät taatusti näytä yhtä kauniilta muulloin kuin kesäaikaan. No ehkä kaunis pakkaspäivä voi olla ok myös. Kesällä ympäristö on rehevä ja vihreä, valo parhaimmillaan ja ihmiset hyvällä tuulella. Laita siis kännykän HD-asetukset päälle ja filmaa firmaasi tai mitä ikinä haluat.

Videoitakin saa ottaa

Kokeile pysty- ja vaakavideoita. Pystyvideot käyvät mm. TikTokkiin ja Instaan. Vaakavideot YouTubeen ja nettisivuille. Editointi on helppoa kännykällä. Vanhakin oppii uutta, joten rohkeasti kokeilemaan!

Älyä tekoälyä

Tekoälyä on nyt hypetetty pitkin viime talvea ja kevättä, joten jos et vielä ole sitä tutkinut, niin käyppä testaamassa! Helpointa on lähteä OpenAI Chat GPT:n ilmaisversiolla kokeilemaan. Microsoftin käyttäjät pääsevät kokeilemaan Copilot-palvelua, joka myös on tehty helpoksi. Kirjoittelet sille kysymyksiä tai tehtäviä esim. pyydä laatimaan viiden ruokalajin päivällinen resepteineen viiden hengen perheelle. Tai pyydä sitä kertomaan lyhyesti jostain yritykseesi liittyvästä palvelusta tai aiheesta. Tekoälyllä voi aluksi ihan vaan leikkiä ja se on hauskaa. Erityisesti kuvagenerointi tuottaa välillä aika hassuja tuotoksia.

Nauti kesästä

Tärkeintä Suomen kesässä on kuitenkin nauttia vaan valosta, lämmöstä ja luonnosta. Lue kirjaa, ui, urheile tai tee puita mökillä. Olla öllötä. Syö jäätelöä ja mansikoita! Laiskottele tai matkusta. Riippuu mistä itse pidät. It’s up to you. Oikein hyvää ja rentouttavaa kesää!

T. Minna

Kuva Nallesta on oma ©
Kuvituskuvat on tehty Adobe Express -ohjelman tekoälyllä kuva tekstistä -generaattorilla.